ANI a depistat conflict de interese în cazul fostei ministre a Educației, Lilia Pogolșa

Ilie Gulca
22/12/2021
Lilia Pogolșa. Foto: prime.md

Autoritatea Națională de Integritate a constatat că fosta ministră a Educației, Lilia Pogolșa, exercitând funcția de director interimar al Institutului de Științe ale Educației, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Fosta oficială este acuzată că nu a declarat, în modul și termenul stabilit, un contract de achiziții încheiat în 2019 cu directorul adjunct al instituției.

Contractul semnat între cele două persoane prevedea prestarea de servicii de coordonare pentru un cercetător științific în cadrul studiilor postdoctorale în valoare de 100.000 de lei.     

Cu toate acestea, inspectorul de integritate Iulia Boicu nu atestă necesitatea de a o decădea pe Lilia Pogolșa din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică pe o perioadă de trei ani, ținând cont de „natura abaterii și de prejudiciul adus interesului public și de funcția publică deținută”.

Lilia Pogolșa a fost ministră a Educației, Culturii și Cercetării în perioada 9 noiembrie 2020 – 6 august 2021 și viceministră în perioada 31 mai – 15 noiembrie 2017. Ea a mai deținut aceeași funcție în perioada Guvernului Tarlev – 16 decembrie 2002 – 7 octombrie 2003.

 „Ziarul de Gardă” a scria în 2017 că Lilia Pogolșa locuia într-o casă cu două niveluri trecută în acte pe numele părinților săi pe care tot ea le-a donat-o mai mulți ani în urmă.

În același timp, jurnaliștii de la portalul Moldova Curată au scris că numele Liliei Pogolșa figurează, potrivit datelor Procuraturii Anticorupție, într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită.

De asemenea, auditorii Ministerului Educației au depistat, în 2017, mai multe probleme de gestionare a banilor la Institutul de Științe ale Educației, a cărui directoare în perioada auditată a fost Lilia Pogolșa.

Auditul a arătat că în 2015–2016, Institutul de Științe ale Educației ar fi perceput taxe majorate neîntemeiat la cazarea în căminul instituției și la serviciile medico-sanitare prestate de Profilactoriu, din care surse a plătit ulterior sporuri salariale nejustificate de zeci de mii de lei unor angajați.  

De asemenea, o firmă contractată de Institut să asigure alimentarea cadrelor didactice venite la cursuri de perfecționare ar fi majorat neîntemeiat valoarea serviciilor cu peste 200.000 de lei, ceea ce a generat cheltuieli suplimentare din buget.

În declarația de avere pentru 2019, Lilia Pogolșa a indicat că este proprietara unui apartament de 108 metri pătrați, evaluat la 3,1 milioane de ruble rusești. De asemenea, ea are în posesie un automobil de marcă Porsche și o casă de locuit de 256,6 metri pătrați.

Ilie Gulca
22/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii