ANI ar putea fi acționat în judecată. Consiliul de Integritate a refuzat să le mai dea o șansă lui Cârnaț și Strătilă

Anticoruptie.md
23/10/2017
foto: IPNși privesc.eu. Colaj: CIJM

Consiliul de Integritate al ANI a refuzat astăzi solicitările candidaților la funcția de președinte al instituției, Teodor Cârnaț și Victor Strătilă, de a susține repetat testul la poligraf. Cei doi au prezentat la ședința de azi a Consiliului mai multe argumente care ar demonstra că rezultatele testului ar fi eronate.

„Consider că rezultatul testării la poligraf este un fals. Solicit ca CI să contate că rezultatele raportul cu privire la testare sunt dubioase și neconcludente și să accepte dreptul meu la o testare repetată la poligraf. În acest raport de efectuare a testării sunt dubii concludente care duc la constatarea faptului că este un fals. La două întrebări cu privire la imixtiunea politicului în activitatea CNI, poligrafologul nu s-a expus. El nu a arătat adevărul atunci când am declarat că nu am fost influențat în activitate. Pentru a pune la dubiu activitatea mea a lăsat aceste întrebări fără de răspuns”, a declarat Victor Strătilă, anterior vicepreședinte al Comisiei Naționale de Integritate.

În pofida probelor prezentate de Strătilă și Cârnaț, membrii CI au ajuns la concluzia că legea nu prevede testarea repetată a candidaților la funcția de președinte și vicepreședinte al ANI. Nemulțumiți de decizie, cei doi candidați au anunțat că vor ataca în judecată refuzul Consiliului de Integritate.

Ambii candidați la funcția de președinte al ANI, Teodor Cârnaț și Victor Strătilă, au picat testul la poligraf, drept urmare, CI va trebui să anunțe un nou concurs pentru funcția de președinte al ANI. Teodor Cârnaț și Victor Strătilă nu vor putea candida repetat. Din cauza rezultatului negativ obținut la testul cu poligraf, Teo Cârnaț și-a dat demisia din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. 

Tot astăzi, CI a examinat dosarele depuse de cei doi candidați înscriși în concursul pentru funcția de vicepreședinte al ANI, Francisco Talmaci și Lilian Chișca. Ambii candidați au fost admiși la susținerea probei scrise, urmând proba orală și testul la poligraf.

 Lilian Chișca activează în calitate de şef al Direcţiei control venituri şi proprietăţi din cadrul ANI, iar Francisco Talmaci a activat anterior în cadrul Centrului Național Anticorupție.

Anticoruptie.md
23/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii