ANRE s-a apucat de investigaţii. Vrea să afle cum a ajuns în presă contractul cu Gazprom

Julieta Saviţchi
23/02/2022
Poză simbol

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunţat că a demarat o anchetă pentru a stabili cine a furnizat presei Acordul adițional la contractul dintre S.A. Moldovagaz și Gazprom privind condițiile furnizării de gaze naturale.

ANRE mai informează că s-a autosesizat și verifică informația apărută în spațiul public precum că scurgerea ar fi fost realizată de un angajat al instituţiei.„ANRE are toată determinarea de a afla adevărul și roagă instituțiile mass-media să reflecte obiectiv poziția Agenției în materialele care o vizează, inclusiv prin acordarea dreptului la replică.

În același timp, ANRE este deschisă să coopereze cu alte instituții competente pentru examinarea situației create prin prisma cadrului legal în vigoare”, se menţionează în comunicatul ANRE.

Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom privind livrarea gazului, semnat la 29 octombrie 2021, a fost făcut public marți, neoficial. Documentul a fost trimis la adresa de email a portalului anticoruptie.md. Reprezentanți ai Guvernului au refuzat să comenteze, dar nu au infirmat veridicitatea documentului. În document este prezentată formula de calcul a gazului ce urmează a fi livrat Republicii Moldova, volumul contractat, costurile  de tranzit pe teritoriul Ucrainei și condițiile în care contractul poate fi reziliat.

Potrivit documentului, anual, până la sfârșitul lui septembrie 2026, Gazprom se obligă să livreze iar Moldovagaz se obligă să cumpere o cantitate de 3,3 miliarde metri cubi de gaze anual. Dintre acestea 1,24 miliarde urmează a fi livrate pe malul drept al Nistrului iar 2,06 miliarde urmează să ajungă la Tiraspoltransgaz. Acordul presupune că Moldovagaz se obligă să plătească livrările de gaz față de Tiraspoltransgaz, dacă va încheia un contract separat cu aceasta.

 

Julieta Saviţchi
23/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii