ARBI își va îmbunătăți experiența de gestionare a bunurilor provenite din infracțiuni

Mihaela Cibotaru
30/05/2023
captură

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție (CNA) își va consolida experiența în gestionare a bunurilor provenite din infracțiuni, precum și capacitățile autorităților responsabile din domeniu la nivel regional. Anunțul a fost făcut de Iulian Rusu, directorul CNA, cu ocazia preluării de către CNA a președinției Rețelei Balcanice a Agențiilor de administrare a bunurilor infracționale indisponibilizate (BAMIN).

În perioada deținerii președinției BAMIN, CNA își propune promovarea unor soluții noi și schimb de date în context regional, între statele membre și asociate ale rețelei, ce ține de gestionarea eficientă a bunurilor provenite din infracțiuni. „Avem la dispoziție un an de zile pentru ca să creștem experiența noastră, dar și experiența în regiune, legată de gestionare a bunurilor provenite din infracțiuni”, a spus Iulian Rusu.

Directorul CNA a explicat că există diverse modalități de gestionare a bunurilor provenite din infracțiuni, aplicabile în funcție de tipul bunurilor – automobile, imobile, acțiuni în societăți comerciale, criptomonedă. În prezent, în republica Moldova deja este posibilă valorificarea anticipată a automobilelor sechestrate, adică vânzarea acestora înainte de emiterea unei hotărâri judiciare definitive. Păstrarea unui automobil pe durata examinării cauzei diminuează semnificativ din valoarea lui, astfel, prin valorificarea anticipată se conservează valoarea lui maximală „atât pentru stat, dacă este o hotărâre de condamnare, cat și pentru persoana învinuită, dacă avem hotărâre de achitare”, a explicat Iulian Rusu.

Procesul de Investigare a bunurilor și bogățiilor provenite din activitate infracțională în vederea confiscării și returnării ulterioare este un proces tehnic și foarte complex și este vital ca acestea să fie gestionate într-o manieră încât, la finalizarea investigației să rămână o valoare a lor, a spus specialistul secretariatului BAMIN, Jill Thomas. „Membrii rețelei BAMIN recunosc provocările și sfidările care există în calea acestui proces, din acest motiv au decis să coopereze în cadrul rețelei”, a spus Jill Thomas.

Reprezentanta BAMIN a apreciat că ARBI s-a integrat foarte bine în comunitatea internațională care se ocupă de managementul bunurilor provenite din infracțiuni. „Sunt convinsă că pe parcursul acestui an, când Moldova deține președinția BAMIN, noi vom reuși să îmbunătățim și mai mult cooperarea internațională, pentru a menține valoarea bunurilor care ne propunem să le recuperăm ulterior”, a declarat Jill Thomas.

În prezent, rețeaua BAMIN are 8 membri permanenți și și 6 membri-observatori și asociați, inclusiv Republica Moldova. Moldova a devenit membră a BAMIN în 2019.

Mihaela Cibotaru
30/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii