Arendarea pădurilor a fost interzisă

Anticoruptie.md
15/06/2016
Casa din pădurea de la Durlești, scoasă la vânzare cu jumătate de milion de euro. Foto: Proimobil.md

Guvernul a aprobat miercuri, 15 iunie, o hotărâre prin care a fost modificat Regulamentul privind arendarea fondului forestier în scopuri de gospodărie cinegetică sau recreere. Ministerul Mediului, instituţia care a elaborat documentul, şi-a propus de acum încolo să interzică darea în arendă a pădurilor, să fixeze amenzi usturătoare şi taxe mai mari pentru cei care au în continuare dreptul să arendeze fondul forestier. 

Arendarea terenurilor forestiere a fost permisă în februarie 2008, după ce a fost adoptată o hotărâre de Guvern care instituia mecanismul legal de obţinere a pădurilor. În consecinţă, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Mediului, Republica Moldva a pierdut mii de hectare de fond forestier. Ministerul Mediului mai informează că între Agenţia Moldsilva şi beneficiari rămân în vigoare peste 650 de contracte de arendă pe o suprafaţă totală de aproape 7.000 de hectare. "Procesul de reziliere prin acţiuni în justiţie şi de comun acord al părţilor continuă - din cele 842 de contracte încheiate în perioada 2008-2015, aproape 200 au fost deja reziliate (...) Prin această prevedere vom evita vânzarea pădurilor prin concesiunea drepturilor de folosinţă. Ministerul Mediului va controla respectarea acestei modificări extrem de riguros", se arată în acelaşi comunicat de presă.   

De asemenea, au fost majorate amenzile, dar şi taxa de arendă care până în prezent era de 4.000 de lei pentru hectar pe an. Potrivit noilor prevederi, arendarea unui hectar este de aproape 20.000 de lei. 

Portalul Anticoruptie.md a publicat anterior un şir de articole despre terenurile de pădure date în arendă, precum şi despre casele construite la limita legii. O anchetă arăta că unii proprietari care și-au ridicat case în codri le scot de vânzare. Bunăoară, mai multe agenții imobiliare anunță că la Durlești se vinde o vilă de lux dosită în pădure pentru care stăpânul cere peste jumătate de milion de euro. Anunțurile o propun cu tot cu 35 de ari de pădure. O altă casă se vinde la Dănceni, Ialoveni. În acest caz, agenții imobiliari o propun cu 100 de ari de pădure. 

Recent, portalul Anticoruptie.md a scos la iveală şi faptul că democratul Constantin Botnari a îngrădit aproape 40 de ari de pădure de lângă casa sa fără a avea acordul firmei Batami Grup care acum opt ani a luat în arendă acel teren forestier de la Durleşti.

Câteva investigaţii realizate la sfârșitul anului 2013 de Centrul de Investigații Jurnalistice arătau că în Moldova pădurile se vindeau ca-n codru. Chiar în coasta Chişinăului, în locul copacilor răsăreau vile de lux, şi asta cu girul autorităţilor. Formal, afaceriştii obţineau fâşii forestiere pentru dezvoltarea turismului, dar, de fapt, schema era folosită pentru a face bani frumoşi.

Adevărul despre codrii Moldovei. Cum au devenit băieții deștepți proprietari de pădure la Durlești

Pădurea de la Dănceni-Sociteni, „Ţiganca“ actualei guvernări

Adevărul despre codrii Moldovei: Bani, tupeu şi pile-n Parlament

Anticoruptie.md
15/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii