Asociațiile agricultorilor: pe 21 noiembrie vom ieși în stradă cu tehnica

Mihaela Cibotaru
08/11/2023

Discuția scurtă de marți a agricultorilor cu prim-ministrul nu s-a soldat cu vreun rezultat concret. Reacția autorităților este tardivă, iar soluțiile propuse de asociațiile de profil pentru rezolvarea urgentă a situației disperate a agricultorilor sunt ignorate de oficiali, declară Consiliul Asociației Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor. În acest context, agricultorii anunță începerea unor proteste masive pe data de 21 noiembrie, care posibil se vor desfășura în mai multe locații.

Semnatarii declarației comune susțin că mulți dintre fermieri sunt sub presiunea creditorilor și rămân fără tehnică, terenuri agricole și chiar fără locuințe. „Doar în raionul Cantemir în ultimele săptămâni au fost inițiate procesele de insolvabilitate în raport de peste 10 agricultori”, scrie în declarație.

Cele două organizații subliniază că, în afară de solicitarea ajutorului extern, ele de mai multe ori au propus soluții pentru rezolvarea urgentă a situației, care nu implică majorarea alocațiilor de la bugetul de stat.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, publicat după întâlnirea cu reprezentanții agricultorilor, autoritățile întreprind mai multe acțiuni pentru a oferi suport agricultorilor, inclusiv returnarea a 1,5 miliarde de lei prin Fondul de subvenționare, îmbunătățirea infrastructurii rutiere și feroviare, eficientizarea logisticii. Totodată, autoritățile lucrează la pregătirea unui sistem de decongestionare a vămilor, crearea unui registru electronic pentru exportul cerealelor.

Mihaela Cibotaru
08/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii