„Atentat la libertatea de exprimare”. Inspectoratul de Poliție Buiucani a solicitat în instanță lipsirea JURNAL TV de dreptul de a funcționa un an

Ilie Gulca
13/01/2022

Inspectoratul de Poliție Buiucani a acționat în judecată Jurnal TV, solicitând lipsirea acestui post de dreptul de a funcționa în decursul unui an. Un angajat al poliției a deschis un dosar pentru calomnie la adresa unui fost angajat al forțelor de ordine pe care reporterii acestei instituții media l-au menționat într-o investigație despre contrabandă. Televiziunea denunță un atentat la libertatea de exprimare.

„Polițiștii invocă un articol incompatibil cu statutul entității noastre și cere lipsirea postului nostru de televiziune de dreptul de a desfășura activitate pe un termen de un an. Dosarul a ajuns la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana”, menționează această instituție media, subliniind că este este „un caz fără precedent în practica jurnalistică din Republica Moldova”.

Într-un proces contravențional pornit pe numele Reforma Art SRL, proprietara JurnalTV, șeful Secției securitate publică al Inspectoratului Buiucani, Alexandru Spoialo, a constatat că JurnalTV „a difuzat informații false și defăimătoare privind săvârșirea unei infracțiuni de către cetățeanul Grabovschi Vitalie, fapt prin care i-a fost lezată onoarea, demnitatea personală și reputația profesională”.

Grabovschi este fostul șef al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, vizat într-o investigație Jurnal TV din iulie 2021, alături de alți doi polițiști, Ion Țărnă și Alexei Vîzdan, care ar fi implicați în contrabanda cu țigări.

Invocând încălcarea articolul 70 al Codului Contravențional, polițistul a recomandat instanței de judecată lipsirea Jurnal TV de dreptul de a desfășura activitate pe un termen de un an.

În schimb, șeful Inspectoratului, Oleg Bîrliba, a declarat că subalternul său, Alexandru Spoialo, a făcut rost de probe care ar demonstra că investigația difuzată este un fals.

„Decizia rămâne după instanța de judecată. S-a luat în calcul că este opinia părții vătămate? Eu nu vă pot da pe moment detalii despre procedura de examinare”, a spus el.

Potrivit juriștilor Jurnal TV, procesul verbal este ilegal, iar decizia de suspendare a activității unui post de televiziune poate fi luată doar de către autoritatea de reglementare în audiovizual, adică de către Consiliul Audiovizualului.

Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, susține că un polițist care a semnat un asemenea document  trebuie dat afară din sistem.

„Nu poate un polițist să constate cu de la sine putere dacă un material jurnalistic este fals sau nu. Deci, este cusut cu ață albă. Aș recomanda doamnei ministru de Interne să investigheze de urgență acest caz pentru că, în afara faptului că este un atac asupra presei nepermis și absolut ilegal”, a declarat Petru Macovei.

Ilie Gulca
13/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii