Audit în premieră la Moldovagaz. Ce nereguli au fost depistate

Tatiana Gherța
27/01/2023
Colaj CIJM

Datoriile acumulate de Moldovagaz în perioada 1994-1997 și 2005-2016 nu au fost verificate așa cum prevede legea contabilității. Totodată, penalitățile în sumă de 155 de milioane de dolari aplicate de Gazprom pentru pretinse datorii, nu au fost reflectate în evidența contabilă a Moldovagaz. Acestea sunt doar două dintre încălcările identificate de Curtea de Conturi la Moldovagaz. Efectuarea unui audit a fost posibilă în urma adoptării  unei legi speciale de către Parlament.

În rezultatul auditului efectuat, s-a constatat că din totalul investițiilor capitale realizate de întreprinderile din sistemul gazelor naturale, în perioada de referință, doar investițiile în valoare totală de 2772,1 mil. lei sau 77,3% au fost acceptate de către ANRE în scopul recuperării prin tarif, iar investițiile în valoare de 815,8 mil. lei, au fost considerate și apreciate ca neplanificate, nefundamentate și nejustificate conform, și pe deplin, fiind aplicate neconform criteriilor de evaluare.

Un exemplu elocvent al investițiilor efectuate în lipsa surselor de recuperare a costurilor reprezintă investițiile capitale pentru construcția clădirii de tip oficiu a S.A. „Moldovagaz” din str. Pușkin 64, mun. Chișinău.

Mijloacele planificate pentru a fi utilizate în construcția acestei clădiri au fost permanent în creștere. Astfel, în anul 2005, Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz” a planificat alocarea până la 5 mil. euro sau circa 63 mil. lei pentru lucrările de proiectare și construcție a clădirii. În anul 2006, în baza documentației de proiect, a fost determinat costul orientativ al construcției de 230,9 mil. lei cu suprafața totală de 12,7 mii m2. În anul 2013, documentația de proiect a fost modificată, prin majorarea suprafeței construcției până la 13,5 mii m2. În final, în anul 2018, valoarea investițiilor suportate a constituit 445,6 mil. lei.

Conform datelor evidenței contabile a SA „Moldovagaz” din datoriile înregistrate la 31.12.2021 pentru procurarea gazelor naturale în sumă de 590,8 mil. dolari, doar datoriile în sumă de 14,6 mil. dolari s-au format pentru livrările de gaze efectuate în prima jumătate a anului 1999 - până la formarea SA „Moldovagaz”, restul datoriilor s-au format în perioada de activitate a SA „Moldovagaz”, dintre care 144,8 mil. dolari pentru livrările din perioada 01.07.1999 – 31.12.2007, 394,1 mil. dolari pentru livrările efectuate în anii 2011-2015, iar 37,3 mil. dolari reprezintă datorii curente aferente livrărilor pentru decembrie 2021.

Analiza datelor prezentate de SA „Moldovagaz” pe perioada 2011-2021 a permis identificarea factorilor ce au influențat neachitarea consumului curent al gazelor naturale.

 

„Deși, în ultimii trei ani se atestă o eficientizare a cheltuielilor și investițiilor efectuate de grupul SA „Moldovagaz”, acestea nu sunt în măsură să elimine efectele gestiunii neconforme și ineficiente a patrimoniului societății efectuate în perioada anilor 1999-2018”, se arată în Raportul Curții de Conturi.

Deputatului PAS, Radu Marian, a menționat că auditul public urmează să fie prezentat și în plenul Parlamentului. Legislativul va pregăti o hotărâre de Parlament care va trasa acțiuni și sarcini către instituțiile de stat pentru a îmbunătăți situația din domeniu. Marian, a mai specificat că „datoria invocată de Gazprom către malul drept este supusă unui mare risc de neveridicitate”.

 

Tatiana Gherța
27/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii