Doc // Averea candidatului desemnat de Guvern în funcţia de judecător la Curtea Constituţională. Fostul ministru a participat la concurs prin procură

Anticoruptie.md
10/05/2017
Victoria Iftodi şi Vladimir Cebotari. Foto: Tribuna.md

Victoria Iftodi, desemnată de Guvern în funcţia de judecătoare la Curtea Constituţională, a declarat un onorariu de 200.000 de lei obţinut în cadrul biroului său notarial, potrivit declaraţiei de avere pe care a prezentat-o la numirea în calitate de membră a Consiliului de Integritate al ANI. 

Fosta ministră a Justiţiei în Guvernul Tarlev a mai indicat că pe parcursul anului 2016 a obţinut prin moştenire şapte terenuri agricole, trei grădini şi un teren destinat pentru construcţii. Tot anul trecut, Victoria Iftodi a moştenit o casă de locuit de 82 de metri pătraţi. În 2012, ea a cumpărat un lot agricol cu o suprafaţă de 0,07 hectare şi o valoare cadastrală de circa 12.000 de lei.

Membra Consiliului de Integritate este şi proprietara unui apartament de 66 de metri pătraţi pe care l-a cumpărat în 1997. Locuinţa valorează aproape 400.000 de lei. În 2013, Victoria Iftodi a cumpărat un imobil nelocativ cu o suprafaţă de circa 100 de metri pătraţi, iar valoare pe care a indicat-o în declaraţie este de 142.000 de lei. 

Fosta ministră arată că are în proprietate un automobil ZAZ 968 - Zaporojeţ fabricat în 1982 şi care acum ar valora 3.000 de lei. Anul trecut, Victoria Iftodi a vândut cu 80.000 de lei un automobil de model Mercedes ML 280, dar şi 50% din firma Atlanta cu 675 de lei. Ea este asociată în cadrul companiei Inocom, întreprindere care, între altele, desfăşoară activităţi de consultare pentru afaceri şi management. 

Potrivit legii, fostul demnitar îşi va începe activitatea la Curtea Constituţională după ce va depune jurământul în faţa Parlamentului, preşedintelui Republicii Moldova şi Consiliului Superior al Magistratului. 

Victoria Iftodi a fost desemnată în noua funcţie acum o săptămână, la şedinţa Guvernului. Ea nu a fost însă prezentă atunci când Executivul a luat decizia de a o promova în postul de judecător la Curtea Constituţională. Fosta ministră a Justiţiei nu a fost prezentă nici atunci când s-a înscris în concurs, fiind reprezentată prin procură de o altă persoană, informaţie pe care ne-a confirmat-o Eremei Priseajniuc, secretarul Comisiei de selectare a candidatului la această funcţie. Potrivit anunţului despre desfăşurarea concursului, candidaţii ar fi trebuit să depună dosarul „sigilat în plic, personal, sub semnătură”. Eremei Priseajniuc susţine însă că în acest caz prevederile legale nu au fost încălcate. 

În cursă s-au înscris doar doi candidaţi, cel de-al doilea fiind Mihai Corj care a participat şi anterior la un concurs pentru postul de magistrat la Curte. Unii experţi au criticat desfăşurarea acestui concurs, declarând că a fost unul superficial. Fără a organiza vreo probă, membrii Comisiei de selectare a candidatului au analizat doar dosarele şi informaţiile de la mai multe instituţii de stat despre cei doi pretendenţi la fotoliul rămas vacant după expirarea mandatului lui Alexandru Tănase. 

Victoria Iftodi a deținut funcția de ministru al Justiției în Guvernul Tarlev, în perioada 2005-2006. Ulterior, ea a fost ambasadoarea Republicii Moldova în Franța, dar și reprezentanta ţării pe lângă UNESCO.

La sfârşitul lunii decembrie 2016, Victoria Iftodi a fost desemnată de Guvern în calitate de membru al Consiliului de Integritate al Autorităţii Naţionale de Integritate. Propunerea a venit din partea ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, care a afirmat că aceasta a fost cea mai bună candidatură care putea fi găsită.

 

Anticoruptie.md
10/05/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii