Avizele SIS, motiv de neînţelegere între membrii Consiliului Superior al Procurorilor

Julieta Saviţchi
21/03/2023
Captură

Numirea în funcţie a procurorilor sau avansarea în funcţii administrative continuă să provoace neînţelegeri între membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Mai mulţi membri ai Consiliului se opun ca să fie primiţi în breaslă candidaţii în lipsa avizelor de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS).

Discuţiile contradictorii au apărut la întocmirea agendei pentru următoarea şedinţă a CSP, la care urmează să se decidă avansarea în funcţii administrative a unor procurori. Unii membri ai CSP s-au opus includerii în ordinea de zi a chestiunii pe motiv că lipsesc avizele SIS că ar putea fi admise persoane controversate.

Alţi reprezentanţi ai CSP susţin că avizele SIS vor fi prezentate în ziua când va fi pusă la vot admiterea candidaţilor.

Pe de altă parte, unii membri ai CSP susţin că şi SIS-ul mai greşeşte uneori. Astfel, la şedinţa de săptămâna trecută era să fie admis în Procuratura din Ungheni un absolvent al INJ, la care ambii fraţi sunt condamnaţi penal. Unul din ei este dat în urmărire generală de către poliţia din Ungheni. Cu toate acestea, avizul dat de SIS pentru admiterea în Procuratură a fost pozitiv. Pe ultima sută de metri s-a reuşit blocarea candidatului respectiv şi a fost numită o altă persoană în Procuratura Ungheni.


 

Julieta Saviţchi
21/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii