Avocatul Poporului solicită revizuirea taxelor de stat în justiție, aprobate în prima lectură

Anticoruptie.md
07/01/2023
Sursa: parlament.md

Legea taxei de stat cuprinde mai multe reglementări care îngrădesc accesul la justiție. Este opinia exprimată de Avocatul Poporului, Ceslav Panico, care recomandă Parlamentului să organizeze dezbateri publice ample, astfel încât premisele pentru încălcarea drepturilor omului și prevenirea unor eventuale condamnări de către CtEDO să fie eliminate. Opinia Avocatului Poporului a fost transmisă Legislativului vineri, 6 ianuarie. 

În opinia Avocatului Poporului, Legea taxei de stat, aprobată în primă lectură la ședința Parlamentului din data de 29 decembrie 2022,  conține mai multe prevederi care ridică semne de întrebare și ar putea sta la baza unor litigii privind încălcarea drepturilor fundamentale. Ceslav Panico enumeră unele dintre ele, printre care impunerea taxei de timbru, introducerea obligativității taxei de stat pentru audierea martorului, expertului, specialistului, introducerea taxei pentru cererile de amânare a ședințelor de judecată și pentru cele de recuzare și de strămutare a cauzei, pentru repunerea în termen, accelerarea procesului etc.

Ceslav Panico spune că prevederile noi înseamnă o sarcină financiară aproape imposibil de acoperit pentru grupurile vulnerabile și marginalizate din punct de vedere social-economic.

„Din cuprinsul proiectului de lege nu se desprind norme care să reglementeze situația persoanelor care beneficiază de asistență juridică garantată de stat și să determine în sarcina cui va cădea obligația achitării taxelor pentru acțiunile/actele din cadrul procesului de judecată. Acesta este un risc major pentru păturile vulnerabile, potențial private de posibilitatea de a beneficia de dreptul de a accede la o instanță judecătorească. Totodată, legea ar trebuie să prevadă un mecanism clar de scutiri, reduceri, eșalonări sau amânări pentru plata taxelor de stat judiciare în corespundere cu art. 85-86 din Codul de procedură civilă”, se arată în nota adresată Parlamentului.

Anterior, și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a menționat că, dacă ajunge să fie aplicată în forma în care a fost aprobată în prima lectură, legea va afecta semnificativ accesul la un proces echitabil și apărarea drepturilor garantate de Constituție.

Anticoruptie.md
07/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii