Beneficiari mai mulți, contribuabili mai puțini. Bugetul asigurărilor sociale de stat, sub lupa Curții de Conturi

Mihaela Cibotaru
26/05/2023
bursa.ro

Contribuțiile de asigurări sociale de stat, care dețin cota  maximă din totalul veniturilor, au însumat 18,3 miliarde lei (54,2%), suma fiind în creștere cu 2,1 miliarde lei comparativ cu anul precedent. Totalul veniturilor din contribuții și din transferuri de la bugetul de stat au constituit peste 33 de miliarde de lei. Informația a fost făcută publică de Curtea de Conturi (CC), în urma auditului executării bugetului asigurărilor sociale de stat în anul 2022.

Potrivit comunicatului CC, s-au majorat și transferurile cu destinație generală - de patru ori în ultimii cinci ani - de la 1,1 miliarde de lei în 2018, până la 4,4 miliarde de lei în anul 2022. Potrivit CC, creșterea acestora, cumulat cu obligațiile față de beneficiari, poate afecta sustenabilitatea acestui buget și majorează povara asupra bugetului de stat. În 2022, Casa Națională de Asigurări Sociale a contractat 2 împrumuturi de la bugetul de stat, în sumă totală de 690 milioane lei, „pentru acoperirea decalajului temporar de casă, în scopul onorării obligațiilor față de beneficiari”, banii fiind restituiți până la sfârșitul anului respectiv.

Potrivit CC, presiunea asupra bugetului de asigurări sociale este majorată și de creșterea constantă a numărului de beneficiari ai BASS în raport cu numărul de contribuabili. „Populația ocupată este de aproximativ 805 mii persoane, dintre care cca 180 mii persoane sunt în același timp și contribuabili și beneficiari de prestații. Totodată, datele estimate de audit indică că, populația neîncadrată în câmpul muncii reprezintă cca 498,8 mii de persoane”, scrie CC.

CC a subliniat că munca la negru, salariile în plic sau salariile neatractive împiedică creșterea numărului de contribuabili, iar „În condițiile în care numărul de beneficiari de prestații crește anual, coeficientul de îmbătrânire crește, natalitatea scade, iar economia tenebră se menține, sistemul de asigurări sociale riscă să nu mai fie sustenabil în timp”. CC apelează la datele statistice, potrivit cărora, în trimestru IV al anului 2022, munceau la negru cca 192,4 mii de persoane, în timp ce Inspectoratul de Stat al Muncii a depistat doar 82 de persoane ce activau neoficial.

Un alt factor ce favorizează fenomenul salariilor în plic sunt dividendele persoanelor fizice cu o cotă impozabilă de 6%, comparativ cu alte impozite achitate la plățile salariale. În anul 2022, 8861 de persoane fizice au beneficiat de dividende, cu o valoare de 10,1 miliarde lei, iar impozitul pe venit reținut din dividende a constituit 0,6 miliarde.

Auditul CC a identificat neajunsuri și în procesul de acordare, verificare și plată a ajutorului social și a ajutorului pentru perioada rece a anului. Potrivit raportului, datele privind acest proces sunt fragmentate și incoerente, ceea ce influențează direct indicatorii BASS și generează nerestituirea sumelor achitate necuvenit. „Pentru perioada anilor 2017-2022, se constată plăți achitate necuvenit în sumă de 11,7 mil. lei și un indice scăzut de restituire la nivel de 53,4% a acestor sume, determinând astfel cheltuieli nejustificate de peste 5,4 milioane lei”, se arată în comunicat.

Schimbul întârziat de date și introducerea tardivă în sistem, în unele cazuri până la un an de zile,  a informațiilor privind decesul beneficiarilor cauzează cheltuieli nejustificate în sumă de 1,2 mil. lei, mai informează CC. La fel, se transmite cu întârziere informația sau se oferă date eronate cu referire la indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă, ceea ce a determinat întârzierea calculării și neplata în termen a prestației sociale în sumă de 235,9 mii lei.

Mihaela Cibotaru
26/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii