DOC// Campionii deplasărilor. Cine sunt deputații care au cheltuit cei mai mulți bani peste hotare: „socialiștii de caviar” în top

Olga Stăvilă
28/01/2022

Peste 1.150.000 de lei au cheltuit pe parcursul anului 2021 deputații Parlamentului din legislatura a X-a și a XI-a, pentru deplasările peste hotarele țării. Dintre aceștia circa 500.000 de lei au fost chelțtuiți pentru 25 de deplasări ale depuțaților de legislatura a X-a și peste 650.000 de lei pentru 21 de deplasări ale deputaților din legislatura a XI-a.

Din cele 25 de deplasări efectuate de deputații legislaturii a X-a,13 au fost cu destinația Federația Rusă și Republicile ex-sovietice- Kazahstan, Belarus, Kârgâză și  Armenia.

Deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco s-au aflat câte șase zile în deplasare de servicu, în Nur- Sultan, Kazahstan, în perioade diferite, în primele șase luni ale lui 2021.

Lideri la numărul de deplasări a deputaților de legislatura a X-a sunt Zinaida Greceanîi și Gaic Vartanean, care au mers în patru deplasări de serviciu, în primele șase luni ale lui 2021.

Zinaida Greceanîi, în calitate de speaker al Parlamenului a ales să se deplaseze în scop de serviciu la Moscova și Sankt Petersburg (Federația Rusă) și la Minsk (Belarus). Ultima deplasare de serviciu a Zinaidei Greceanîi, a fost în Antalya (Turcia), în perioada 17-20 iunie 2021, cu trei săptămâni înainte de alegerile parlamentare anticipate, care s-au desfășurat pe 11 iulie 2021, în Republica Moldova. Peste 22 de mii de lei au fost alocați din bugetul public pentru două destinații în care a mers Grecianîi, celelate două au fost acoperite de țările gazdă- Rusia și Turcia.

Socialistul Gaic Vartean, plimbări „pe picior mare”

Cel mai costisitor parlamentar de legislatura a X-a, la capitolul deplasări este deputatul PSRM, Gaic Vartanean. Pentru patru deplasări de serviciu a delegatului poporului, Vartanean, din bugetul public, au fost cheltuiți peste 92 de mii de lei. Din cele patru destinații în care a fost delegat Vartanean, două sunt în Strasbourg(Franța), una la Bișkek (Republica Kîrgîză) si una în Erevan(Armenia), care la fel a fost cu puțin timp înainde de alegerile parlamentare anticipate(18-22 iunie 2021).

Din cele 21 de deplasări efectuate de deputații de legislatura a XI-a, patru au fost cu destinația România, trei în Federația Rusă, câte două cu destinația Franța, Belgia, Polonia, Lituania și câte una în Elveția, Italia, Germania, Austria, Grecia și  Serbia.  

Președintele Parlamentului de legslatura a XI-a, Igor Grosu  s-a deplasat în scop de serviciu în trei state, România, Regatul Belgiei și Republica Elenă, pe parcursul celor cinci luni de mandat, din 2021.

Delegarea la Bruxelles  a speakerului Parlamentului, Igor Grosu, însoțit de  doi consilieri, Elena Lungu și Eduard Bîzgu a costat bugetul Parlamentului 51.000 lei, inclusiv diurne în valoare de 10,2 mii lei, cazare de17,1 mii lei, transport avia 23,7 mii lei. Delegare la Atena(Republica Elenă) a speakerului Parlamentul, Igor Grosu și a consultantului principal, din Direcția generală comunicare și relațiipublice, Deplasările lui Eduard Bîzgu au costat bugetul public 37,8 mii lei, inclusiv diurne în valoare de 9,3 mii lei, cazare de 12,7 mii lei, transport cu avionul în valoare de 15,7 mii lei și asigurarea medicală 100 de lei.

Deplarea la București a președintelui Parlamentului Igor Grosu și a 10 parlamentari de legislatura a XI-a, a costat bugetul public 35,2 mii lei, inclusiv diurne în valoare de 30,6mii lei, cazare de 4,2 mii lei (o persoană) și asigurarea medicală de 400 de lei. Vizita a avut loc în perioada 31 august - 2 septembrie 2021. Prinre deputații deplasați la București au fost  Doina Gherman, președintele Vladimir Bolea, Dumitru Alaiba, Lilian Carp,  Larisa Voloh, Veronica Roșca, Petru Frunze, Virgiliu Pâslariuc, Ana Racu, Ina Coșeru. Al 12 membru a delegației a fost  consultantul principal, în Direcția generală comunicare și relații publice, Andrei Daraban.

Cea mai scumpă deplasare a fost cu destinația Strasbourg (Franța), în scopul participării la sesiunea de toamnă a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în perioada 26 septembrie - 1 octombrie 2021. Aceasta a costat bugetul Parlamentului 207,4 mii lei, inclusiv diurne în valoarea de 55,8 mii lei, cazare de 112,6 mii lei, transport avia de 35,5 mii lei,asigurare medicală 3,5 mii lei. Cei șase deputați care au fost la Strasbourg sunt Ion Groza, Mihail Popșoi, Vlad Batrîncea, Adela Raileanu, Natalia Davidovici și șefa Direcție relații externe, Rodica Iovu.

Unde au mers deputații PAS 

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Vladimir Bolea, a fost în cinci  deplasări de serviciu, în ultimile cinci luni ale lui 2021, în calitate de parlamentar în cadrul Parlamentului de legislatura a XI-a. Țările în care a fost delegat Vladimir Bolea în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Modova sunt România cu trei vizite și Federația Rusă cu două deplasări. Pentru deplasările deputatului Bolea din bugetul Parlamentului au fost achitați peste 50 de mii de lei.

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate a fost într-o singură vizită de serviciu, în calitate de parlamentară, la Veneția, Republica Italiană, pentru a participa la ședința plenară a Comisiei de la Veneția, în perioada 9-13 decembrie 2021, pentru care Republica Moldova zero lei.  Bugetul aferent deplasării  a fost suportat de către organizatori.

 

Olga Stăvilă
28/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii