Candidații la șefia Autorității Naționale de Integritate au trecut primul test. Ce rezultate au acumulat

Tatiana Gherța
07/03/2023
CIJM

Comisia de concurs privind suplinirea funcției de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI) a anunțat rezultatele probei scrise. În prima etapă, organizată vineri, 3 martie, punctajul maxim a fost obținut de către președintele interimar al instituției, Lilian Chișca. Acesta a acumulat 74 de puncte.

Chișca este urmat de Alexandru Stavinschi cu 61 de puncte și Veaceslav Guțan – 36 de puncte.

Candiații au dreptul să conteste rezultatele probei scrise. Cei trei candidați urmează să treacă și a doua etapă a concursului, proba de interviu. Deocamdată nu a fost anunțată ziua, ora și locul desfășurării probei.  

Precizăm că, ANI a rămas fără șef pe 4 aprilie 2022, după ce Rodica Antoci a depus cerere de demisie la Președinție, iar membrii Consiliului de Integritate au aprobat-o, cu vot unanim. De atunci, interimatul funcției este asigurat de către Lilian Chișca. Rodica Antoci a fost suspendată din funcție după ce a fost audiată și recunoscută în calitate de bănuită, la începutul lunii februarie a anului trecut, într-un dosar pornit pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Acțiunile sale și ale unei angajate din anturajul său ar fi cauzat instituției publice un prejudiciu în valoare totală de 126.570 de lei.

Rodica Antoci a fost implicată și în scandalul din anul 2021, atunci când au fost depistate breșe serioase în funcționarea sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor. Procedura de audit a scos la iveală mai multe abuzuri admise la distribuirea acestora.  

 

Tatiana Gherța
07/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii