Cât câștigă cei mai importanți oameni din Justiția din Republica Moldova

Marcela Meglei
07/08/2020

Salariile de funcție ale șefilor din Justiție sunt calculate în baza unor formule complicate și depind de vechimea în muncă, gradele profesionale, titlurile științifice, didactice sau onorifice. Reporterii portalului Anticoruptie.md au analizat și vă prezintă ce câștiguri au în 2020 conducătorii celor mai importante instituții din Justiție, plătiți din banii publici. Lefurile unora dintre ei ajung și la 40 de mii de lei pe lună.

După adoptarea, în noiembrie 2018, a Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, formula de calcul a salariilor șefilor din Justiție s-a schimbat. Articolul 9 prevede că salariului lunar brut este format din:

  1. salariul de bază, ce reprezintă produsul între valoarea de referinţă, notată în Legea cu privire la bugetul de stat pentru anul respectiv și coeficientul de salarizare, diferit pentru fiecare funcție;
  2. sporul lunar pentru gradul profesional;
  3. sporul lunar pentru deţinerea titlului ştiinţific şi/sau ştiinţifico-didactic;
  4. sporul lunar pentru deţinerea titlului onorific.

Pe lângă acestea, bugetarii pot beneficia după caz și de sporul pentru performanţă; sporuri cu caracter specific; sporul de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile; sporuri pentru munca suplimentară, pentru munca de noapte şi/sau pentru munca prestată în zilele de sărbătoare nelucrătoare şi/sau în zilele de repaus; supliment pentru participare în proiecte de dezvoltare în domeniul de competenţă în cadrul unităţii bugetare în care este angajat; premii unice.

Președinta Curții Constituționale - Domnica Manole

Domnica Manole a fos aleasă în funcția de președintă a curții Constituționale la 23 aprilie curent. Salariul brut (până la reținerea taxelor) al magistratei este de 39.350 de lei și reprezintă produsul dintre valoarea de referinţă, în cazul dat 2.600 de lei și coeficientul de salarizare, în cazul dat 15, la care se adaugă un spor lunar pentru gradul doi de calificare.

Colaj: CIJM

 

Președintele (interimar) Consiliului Superior al Magistraturii - Anatol Pahopol

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Anatolie Pahopol, a fost numit în calitate de președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii la sfârșitul lunii aprilie curent. Acesta va asigura interimatul până când Adunarea Generală a Judecătorilor va desemna cei șapte membri ai CSM din rândul breslei. În noua sa calitate, Pahopol are un salariu lunar brut de 38.128 de lei și reprezintă produsul dintre valoarea de referinţă, în cazul dat 2.600 de lei și coeficientul de salarizare, în cazul dat 15,53, la care se adaugă un spor lunar pentru gradul doi de calificare.

Colaj: CIJM

 

Președintele (interimar al) Curții Supreme de Justiție - Vladimir Timofti

La începutul lunii noiembrie 2019, Vladimir Timofti a fost desemnat pentru exercitarea interimatului funcţiei de preşedinte al Curții Supreme de Justiție până la alegerea unui nou șef prin concurs. Salariul brut al lui Vladimir Timofti este de 36.744 de lei și reprezintă produsul dintre valoarea de referinţă, în cazul dat 2.600 de lei și coeficientul de salarizare, în cazul dat 13,94, la care se adaugă un spor lunar pentru gradul superior de calificare.

Colaj: CIJM

 

Președinta (interimară) Curții de Apel Chișinău - Lidia Bulgac

Magistrata Lidia Bulgac a fost desemnată de Consiliul Superior al Magistraturii să asigure interimatul funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău, după expirarea mandatului lui Ion Pleșca exact un an în urmă, la 7 august 2019. Bulgac are un salariu lunar brut de 31.725, format din produsul dintre valoarea de referinţă, în cazul dat 2.500 de lei și coeficientul de salarizare, în cazul dat 12,55, la care se adaugă un spor lunar pentru gradul doi de calificare.

Colaj: CIJM

 

Procurorul general - Alexandr Stoianoglo

Alexandru Stoianoglo a fost confirmat în funcția de procuror general la sfârșitul lunii noiembrie 2019. Salariul lunar brut al lui Alexandr Stoianoglo constituie de 34.850 de lei și reprezintă produsul dintre valoarea de referinţă, în cazul dat 2.500 de lei și coeficientul de salarizare, în cazul dat 13,94.

Colaj: CIJM

 

Procurorul-șef (interimar) al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale - Ion Caracuian

Ion Caracuian a fost desemnat procuror-șef interimar al PCCOCS la 10 decembrie 2019, după ce Dorin Compan a fost transferat din funcția respectivă, la Procuratura Anticorupție. Salariul brut al lui Ion Caracuian este de 32.050 de lei și reprezintă produsul dintre valoarea de referinţă, în cazul dat 2.500 de lei și coeficientul de salarizare, în cazul dat 12,82.

Colaj: CIJM

 

Procurorul-șef (interimar) al Procuraturii Anticorupție - Serghei Gavajuc

La 11 decembrie 2019, Alexandru Stoianoglo, l-a numit procuror-șef interimar la Procuratura Anticorupție, pe acuzatorul Serghei Gavajuc, după ce, Viorel Morari a fost transferat în funcția de procuror în Secția unificarea practicii în domeniul învinuirii în instanțele de judecată. Serghei Gavajuc are un salariu brut egal cu 31.375 de lei. Acesta este format din dintre valoarea de referinţă, în cazul dat 2.500 de lei și coeficientul de salarizare, în cazul dat 12,55.

Colaj: CIJM

* Salariile brute ale șefilor din Justiție pot varia cu câteva sute de lei în funcție de sporul pentru gradul profesional, titlul ştiinţific şi/sau ştiinţifico-didactic și titlul onorific despre care nu am găsit informații publice.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Marcela Meglei
07/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii