Magistrata care a permis construcția unui bloc cu 13 etaje în locul cafenelei Guguță, desemnată președinte interimar al Curții de Apel Chișinău

Mariana Colun
07/08/2019
Foto: magistrat.md

Magistrata Lidia Bulgac, care a făcut parte din completul de judecată ce a dat undă verde pentru construcția unui bloc cu 13 etaje în locul cafenelei Guguță, a fost desemnată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să asigure interimatul funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău, după expirarea mandatului lui Ion Pleșca. Decizia a fost luată în ședința de marți a CSM.

Lidia Bulgac este judecătoare din 1993. În 2007, i s-a decernat Diploma de onoare a CSM, iar în martie 2018, - titlul onorific „Veteran al sistemului judiciar”, care se acordă pentru „devotamentul faţă de sistemul judiciar”, în semn de „stimulare morală a muncii îndelungate a judecătorului şi a devotamentului lui faţă de profesia aleasă”.

Împreună cu Silvia Gârbu și Grigore Dașchevici, Lidia Bulgac a luat decizia de a permite privatizarea terenului din Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” unde se află cafeneaua Guguță companiei de contrucții Regata Imobiliare, succesoare în drepturi a Finpar Invest, firmă afiliată ex-liderului democraților, Vlad Plahotniuc. Instanța, prin decizia din 7 iunie 2018, a lăsat în vigoare dreptul companiei de a construi un imobil cu 13 etaje pe teritoriul parcului. Magistrații au respins demersul Consiliului Municipal Chișinău și al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor prin care se solicita interzicerea construcției. Instanța a admis pretenția reclamantului ÎCS Regata Imobiliare și a anulat sintagma „fără drepturi de privatizare” din pct.1 al Deciziei Consiliului municipal Chișinău nr.11/35 din 23 decembrie 2014. 

Cafeneaua „Guguţă” a intrat în pose­sia fir­mei Fin­par Invest în 2009, în urma unei tranzacții dubioase. Și atunci CMC a încercat să-și întoarcă pro­pri­e­ta­tea şi a cerut instanţei de jude­cată anu­la­rea contrac­te­lor de vânzare-cumpărare. Decizia prin care Fin­par Invest putea ridica un hotel cu 15 etaje în centrul Chişinăului a fost emisă de Judecătoria sectorului Centru pe 30 decem­brie 2015. Magistraţii însă interziceau privatizarea terenului din Parcul „Ştefan cel Mare și Sfânt”, unde este amplasată cafeneaua „Guguţă”. Subiectul a provocat reacţii aprinse în societate, mai mulţi activişti protestând împotriva deciziei. Hotărârea primei instanţe a fost ata­cată de repre­zen­tanţii Con­si­li­u­lui Muni­ci­pal Chi­şi­nău (CMC) şi ai Agenţiei de Inspec­tare şi Res­ta­u­rare a Monu­men­te­lor.

Mariana Colun
07/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii