Magistrații dau undă verde construcției unui bloc cu 13 etaje în locul cafenelei Guguță. Experți: E un precedent periculos

Anticoruptie.md
12/06/2018
CIJM

Curtea de Apel Chișinău a dat undă verde pentru privatizarea terenului din Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” unde se află cafeneaua Guguță companiei de contrucții Regata Imobiliare, succesoare în drepturi a Finpar Invest, firmă afiliată democratului Vlad Plahotniuc. Instanța, prin decizia din 7 iunie 2018, a lăsat în vigoare dreptul companiei de a construi un imobil cu 13 etaje pe teritoriul parcului. Magistrații au respins demersul Consiliului Municipal Chișinău și al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor prin care se solicita interzicerea construcției. Experți din societatea civilă spun că este un precedent pericolos, care va permite construcția de imobile în parcurile și zona verde din Capitală. Centrul de Investigații Jurnalistice a arătat într-un amplu documentar video cum sunt legalizate contrucții inițiate prin scheme dubioase în parcurile din Chișinău.    

Instanța a admis pretenția reclamantului ÎCS Regata Imobiliare și a anulat sintagma „fără drepturi de privatizare” din pct.1 al Deciziei Consiliului municipal Chișinău nr.11/35 din 23 decembrie 2014. Decizia a fost luată de judecătorii Lidia Bulgac, Silvia Gârbu și Grigore Dașchevici și este definitivă și executorie, dar poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de două luni. 

Cafeneaua „Guguţă” a intrat în pose­sia fir­mei Fin­par Invest în 2009, în urma unei tranzacții dubioase. Și atunci CMC a încercat să-și întoarcă pro­pri­e­ta­tea şi a cerut instanţei de jude­cată anu­la­rea contrac­te­lor de vânzare-cumpărare. 

Decizia prin care Fin­par Invest putea ridica un hotel cu 15 etaje în centrul Chişinăului a fost emisă de Judecătoria sectorului Centru pe 30 decem­brie 2015. Magistraţii însă interziceau privatizarea terenului din Parcul „Ştefan cel Mare și Sfânt”, unde este amplasată cafeneaua „Guguţă”. Subiectul a provocat reacţii aprinse în societate, mai mulţi activişti protestând împotriva deciziei. Hotărârea primei instanţe a fost ata­cată de repre­zen­tanţii Con­si­li­u­lui Muni­ci­pal Chi­şi­nău (CMC) şi ai Agenţiei de Inspec­tare şi Res­ta­u­rare a Monu­men­te­lor.

Colegiul Civil, Comercial şi Contencios al Curţii Supreme de Justiţie a amânat de cinci ori în 2016 și 2017 luarea unei decizii în dosarul Finpar Invest împotriva Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, dar şi Consiliului municipal Chişinău, prin care firma afiliată democratului Vlad Plahotniuc putea obţine dreptul să ridice un hotel pe locul unde se află cafeneaua „Guguţă”.  În iunie 2017, CSJ a trimis dosarul la rejudecare.    

Anterior, în luna aprilie 2016, Cur­tea de Apel Chi­şi­nău a anu­lat deci­zia Jude­că­to­riei sectorului Cen­tru prin care fir­ma Fin­par Invest putea să con­stru­iască hotelul. Totodată, atunci instanţa a menţinut interdicţia de privatizare a terenului afe­rent.

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris anterior într-o anchetă despre faptul că Finpar Invest, firmă cu un capital social de aproape jumătate de miliard de lei și care deţine mai multe terenuri şi clădiri în Chişinău, este afiliată controversatului om de afaceri Vladimir Plahotniuc. Pe lângă faptul că are adresa pe bd. Ştefan cel Mare nr. 132, acolo unde este înregistrat şi SRL-ul ce deţine hotelul Nobil, despre care Plahotniuc a recunoscut că-i aparţine, Finpar Invest deţine şi terenul pe care este construit hotelul de cinci stele din centrul Chişinăului. Totodată, compania este şi proprietara a trei apartamente din blocul din centrul Capitalei în care locuieşte familia Plahotniuc. În 2012, această firmă a organizat un concurs pentru selectarea unei firme care să execute lucrările de construcţie a Complexului din str. Ghioceilor, unde activează televiziunile lui Plahotniuc: Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3. 

Istoricul Finpar Invest. Foto: idno.md

Publicația Ziarul de Gardă scrie că în august 2017, Finpar Invest a vândut cafeneaua Guguță firmei Regata Imobiliare SRL, care aparține unei alte firme, Biotehnos SRL, fondată de omul de afaceri Ceslav Ciuhrii. Din iunie curent, Ceslav Ciuhrii este noul președinte al Federației de Tenis din Republica Moldova (FTM). Regata Imobiliare este și proprietara a două terenuri în sectorul Ciocana, mun. Chișinău, pe care urmează a fi construită o zonă comercială care va găzdui inclusiv primul magazin Kaufland din Moldova. 

Anticoruptie.md
12/06/2018Follow us on Telegram

Comentarii