Cazul Oleg Savva // Avocatul Poporului investighează acțiunile organelor de drept la sesizarea jurnalistei, atacată verbal de către deputatul socialist

Anticoruptie.md
25/05/2019

Avocatul Poporului a demarat examinarea acțiunilor organelor de drept la sesizarea jurnalistei Mariana Colun, reporteră a Centrului de Investigatii Jurnalistice, care, în  decembrie 2018, a fost atacată dur pe o rețea de socializare, de către deputatul socialist Oleg Savva, nemulțumit după publicarea unei investigații jurnalistice, în care era vizat. Consiliul Nediscrimnare a constatat discriminarea jurnalistei pe criterii profesionale, sex și origine națională, obligându-l pe deputat să-și ceară public scuze, dar, la trei luni de la decizie, atât Procuratura, cât și Poliția nu au întreprins măsuri în raport cu oficialul. 

Svetlana Rusu, șefa Direcției Politici Publice și Legislație, solicitată de portalul Anticoruptie.md, a declarat că Avocatul Poporului în prezent investighează acțiunile întreprinse de organele de drept pe marginea acestui caz. „Imunitatea se răsfrânge în partea ce ține de executarea mandatului. Situația descrisă mi se pare că e un pic altceva decât exercitarea mandatului. Direcția de Poliție nici nu a constatat încălcarea. Ei au spus că s-a încadrat, dar nu au făcut procesul-verbal de constatare. Nu au pornit cauză de contravenție. Ei sunt agentul constatator în acest caz”, a precizat Svetlana Rusu

Deși Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a stabilit că deputatul socialist Oleg Savva a instigat la discriminare pe criteriu de sex, statut profesional și origine națională atunci când a atacat-o verbal, pe o rețea de socializare, pe reportera Centrului de Investigații Jurnalistice, Mariana Colun, și l-a obligat să prezinte scuze publice, Direcția de Poliție Chișinău a constatat că parlamentarul nu poate fi sancționat, întrucât dispune de imunitate parlamentară. 

Într-un răspuns remis în adresa jurnalistei, Corneliu Groza, șeful Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, face trimitere la expertiza Centrului de Terminologie și recunoaște că expresiile utilizate de Oleg Savva sunt injurioase și lezează demnitatea și onoarea reporterei. Cu toate acestea, el nu poate fi sancțiunat. Comisarul-șef face trimitere la legea privind statutul deputatului și califică injuriile utilizate de acesta drept „opinii politice”.

„În conformitate cu prevederile legii privind statutul deputatului, imunitatea parlamentară are ca scop protejarea deputatului în Parlament împotriva urmărilor judiciare și garantarea libertății lui de gândire și de acțiune. Deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică sub nicio formă pentru opiniile politice sau voturile exprimate în exercitarea mandatului. Astfel, pentru recuperarea prejudiciului moral cauzat, vă adresați în mod particular către instanța de judecată”, se mai arată în răspunsul Direcției de Poliție Chișinău.

Unii experți consideră că aplicarea imunității parlamentare în cazul în care un deputat înjură este una discutabilă. „Situația în cauză este una mai puțin obișnuită, însă nu este unicul caz în care persoane cu funcție de demnitate publică – având calitatea de deputat - înjură în public, acoperindu-se cu imunitatea parlamentară. Totuși, Legea despre statutul deputatului în Parlament la art. 10 stabilește foarte clar că cererea de trimitere în judecată contravențională sau penală în privința unui deputat se adresează de către procurorul general către președintele Parlamentului Republicii Moldova. Aplicarea imunității parlamentare în cazul în care un deputat înjură este una discutabilă, or, potrivit raționamentelor Curții Constituționale expuse în Hotărârea din 20 ianuarie 2015, prin care a interpretat articolele 1, 69 și 70 din Constituție, a fost stabilit că, cu cât conduita de „acoperire" este mai îndepărtată de sarcinile funcţiei publice respective, cu atât trebuie justificată de o manieră mai solidă autorizarea aplicării beneficiului imunităţii şi, prin extensie, devine imperioasă justificarea refuzului de a ridica imunitatea parlamentară. Atunci când imunitatea operează într-o aşa manieră încât persoanele sunt protejate de acţiunea tribunalelor penale, atunci trebuie stabilită, clar şi convingător, motivaţia refuzului de ridicare a imunităţii. În același context, urmează a se reține și hotărârea Urechean şi Pavlicenco v. Moldova, referindu-se la imunitatea preşedintelui ţării, potrivit căreia, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a menţionat că, în ceea ce priveşte opiniile exprimate, imunitatea nu este absolută - ea se extinde doar în privinţa opiniilor exprimate în exerciţiul mandatului. Aplicarea reglementărilor imunităţii, fără vreo analiză a existenţei intereselor conflictuale, conferă o imunitate de blanchetă. Curtea a considerat că inviolabilitatea şi imunitatea de blanchetă trebuie evitate”, a subliniat juristul Sergiu Bozianu.

Sesizată de jurnalistă, Procuratura Generală a evitat să se pronunțe pe aspectul ce ține de împiedicarea intenționată a activității mass-media s-au intimidarea pentru critică, prevăzută în articolul 1801 Cod Penal.

Parlamentarul Oleg Savva s-a arătat nemulțumit că a fost vizat într-un material, realizat în cadrul campaniei Pentru un Parlament curat. El a numit reportera „mincinoasă”, „lepădătură” și „fetișcană necărturară”. De asemenea, Savva a amenințat jurnalista cu un proces de judecată și răfuiala fizică. „Noi tot putem bate! Să știe că orice „atac” la adresa socialiștilor nu va rămâne fără răspuns”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

„Așa și nu te poți liniști... Am trimis deja o cerere prealabilă... Scuipați, oricum nimeni nu va vota pentru monștrii voștri morali. Citește articolul... scris de o fetișcană necărturară. Și nicio singură inițiativă legislativă nu a fost retrasă de mine. Mincinoaso!!! Și scrieți că aceste inițiative îi vizează și pe combatanții din regiunea transnistreană. Explicați acestor veterani ce aveți împotriva lor”, a mai scris Oleg Savva. „Niște lepădături sunt jurnaliștii voștri păduchioși”, mai scrie deputatul socialist la adresa Marianei Colun și a jurnalistului Vasile Năstase, prezentator al emisiunii „60 de minute” a Jurnal TV. 

Atacurile verbale ale deputatului socialist Oleg Savva au continuat cu o intensitate mai mare și au generat alte comentarii incitante la ură și amenințări la adresa reporterei Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova în parte, precum și împotriva presei în general. Socialistul a perseverat cu amenințări la adresa jurnalistei, inclusiv cu răfuiala fizică. „Noi tot putem bate! Să știe că orice atac la adresa socialiștilor nu va rămâne fără răspuns”, a mai comentat parlamentarul. „În română vei vorbi în patria ta, România”, a mai scris Oleg Savva. 

Anticoruptie.md
25/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii