Ce le-a promis și ce i-a rugat pe fermieri Maia Sandu

Anticoruptie.md
29/10/2022
Sursa: Președinția RM

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu un grup de fermieri din diferite raioane ale țării, cu care a vorbit despre situația din sectorul agrar. Agricultorii au vorbit despre problemele cu care se confruntă din cauza secetei, a costurilor înalte la carburanți și a dificultăților la export, iar șefa statului a menționat că domeniul agriculturii are nevoie de abordări moderne, de bătaie lungă.

Președinta Maia Sandu a spus că înțelege că este foarte complicat pentru fermierii mici și mijlocii și a amintit că autoritățile au întreprins anumite acțiuni pentru a ajuta, chiar dacă spațiul pentru sprijin este mai redus din cauza crizelor multiple cu care se confruntă țara și a necesității de a interveni cu sprijin în mai multe domenii, în special în cel energetic.

Președinta a mai spus că este în interesul nostru, al tuturor, ca afacerile, inclusiv cele din agricultură, să reziste acestor crize și a ascultat sugestiile fermierilor cu referire la soluțiile pe termen scurt.

Președinta a vorbit și despre faptul că, pe termen lung, atât autoritățile, cât și fermierii trebuie să lucreze pentru o dezvoltare sustenabilă a agriculturii. Schimbările climatice nu sunt un fenomen temporar, secetele nu sunt o excepție, ele se repetă tot mai des și agricultorii trebuie să cultive culturi rezistente la secetă și să folosească metode noi de cultivare, care și-au dovedit efectele în condițiile noastre. Și autoritățile trebuie să sprijine, în special prin sistemul de subvenționare, gospodăriile agricole care se modernizează, care au șansa să devină competitive și, evident, cele care contribuie la bugetul public național.

De asemenea, dezvoltarea industriei de prelucrare este crucială pentru dezvoltarea agriculturii. La fel de importantă este și cooperarea gospodăriilor mici pentru a putea exporta pe piața externă, mai ales că Guvernul a făcut de curând progrese importante în deschiderea piețelor externe stabile pentru produsele moldovenești.

Anticoruptie.md
29/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii