Ceban da, Parlicov ba. Importurile de gaz din dreapta Nistrului, reluate fără acordul Guvernului

Anticoruptie.md
21/03/2023
Captură

Decizia concernului MoldovaGaz de a relua importurile de gaze naturale ruseşti pentru malul drept al Nistrului, după o pauză de trei luni, a provocat disensiuni dintre conducerea întreprinderii şi Ministerul Energiei. Victor Parlicov, ministrul Energiei, a criticat marţi, în cadrul unui briefing, conducerea MoldovaGaz că a reluat importurile de gaze ruseşti fără fără a consulta şi a primi acordul Guvernului.

„Această decizie nu a fost coordonată. MoldovaGaz trebuie să treacă, imediat, la procurarea volumelor de la Energocom. Pentru malul drept nu avem nevoie să procurăm gaze de la Gazprom. Moldovagaz a luat această decizie. Întreprinderile trebuie să își asume decizii legate de funcționarea pieței”, a declarat ministrul Energiei.

Victor Parlikov a cerut conducerii MoldovaGaz să ofere explicaţii publice privind decizia luată şi să întrerupă importul de gaze ruseşti pe malul drept. Până acum s-au luat doar două milioane de metri cubi de gaz și asta a durat patru zile. Doar ultimele câteva zile s-a luat gaz de la Gazprom pentru malul drept. Ce urmează va decide Moldovagaz, dar poziția noastră că trebuie să luăm gaz de la Energocom. Dacă e prea mult gaz pe care partea stângă nu-l consumă, trebuiau declanșate discuții cu Gazprom pentru a solicita reducerea volumelor. Problema este că nu s-a apelat, acum, înțeleg că se va apela. Solicitarea mea este ca MoldovaGaz să treacă imediat la procurarea gazelor de la Energocom”, a conchis ministrul Energiei.

Şeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, a explicat luni motivul pentru care s-a decis reluarea importului de gaze ruseşti. „Luând în considerație că prețul gazelor naturale livrate de SAP „Gazprom” și SA „Energocom” sunt practic similare MoldovaGaz până la finele lunii martie 2023 va procura pentru consumatorii săi circa 0,7-0,8 milioane m3 pe zi de la SAP „Gazprom”, și circa 1,3-1,5 milioane de m3 pe zi de la SA Energocom”, s-a justificat Ceban.


 

Anticoruptie.md
21/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii