„Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă este gruparea lui Ilan Șor”. Directorul SIS, Alexandru Musteața, a dezvăluit strategiile Kremlinului pentru a compromite aderarea Moldovei la UE

Tatiana Gherța
05/03/2024
captura video

Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a intrat în posesia unor informații care indică intensitatea acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, care urmărește compromitetea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană și deturnarea proceselor democratice, astfel încât Republica Modova să râmână în sfera de influență a Kremlinului.

Prima etapă a acțiunilor, a precizat Musteața, a început în 2023, „când s-a încercat compromiterea alegerilor locale”, atunci însă planurile au eșuat. Următoarele două sunt planificate pentru 2024 și 2025, în anii în care sunt planificate cele două scrutine: prezidențiale (2024), inclusiv referendumul privind intenția de integrare a Republicii Moldova la UE, și parlamentare (2025). 

„Avem informații care se pun în aplicare tentative de a compromite referendumul pentru integrare europeană, de imixtiune în alegerile prezidențiale, precum și de denigrare a instituțiilor și candidaților politici care vor promova aderarea la UE. Următoarea etapă, a treia, planificată pentru 2025, are drept scop controlul asupra Parlamentului Republicii Moldova prin accederea în parlament a partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse”, a precizat directorul SIS.

Pentru a realiza această strategie, vor fi implicați mai mulți actori, în special cei politici. Actorul politic principal aflat sub control direct sau indirect de Federația Rusă este Ilan Șor. 

„Acțiunile descrise mai sus vor fi realizate cu o diversitate mai mare de actori implicați. Actori politici, grupuri de influență, companii informativ-analitice, grupuri separate de cetățeni finanțați clandestin. Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă este gruparea lui Ilan Șor cu extensiile sale social-politice, care are indicația de a provoca radicalizare și violență”, a mai spus Musteață. 

„Conform datelor, Ilan Șor are sarcina principală pentru 2024 de a compromite rezultatele referendumului. (...) Serviciul deține informații și despre alți actori politici conectați la Federația Rusă, dar care în aceste momente se află încă în competiție și concurență pentru resursele financiare ilegale acordate de Federația Rusă pentru aceste acțiuni subversive.”

Pe moment, finanțarea din partea Federației Ruse, spune Musteață, include metode tradiționale, prin remunerări ilicite și donații fictive, implentarea proiectelor sociale, transportarea banilor din Rusia în numerar, implicarea experților ruși în tandem cu serviciile ruse, studii și sondaje pentru a manipula opinia publică. 

Totodată, printre acțiunile incluse în strategie se regăsește și generarea mai multor crize: în domeniul economic, social, ciocniri sociale pentru a instiga la ură interetnică, crize de securitate și a ordinii publice, inclusiv în regiunile din UTA Găgăuzia sau stânga Nistrului. „Aceste crize vor fi lansate consecutiv sau paralel, deseori cu acțiuni concertate și cu un suport propagandistic avansat”, a relatat Musteața. 

În același context, au fost identificate perspective de reluare a protestelor începând cu lunile martie-aprilie 2024 cu un substrat prorus accentuat și apărarea vectorului euroasiatic. Planul organizatorilor estre să transforme protestele în acțiuni violente de creare a haosului și destabilizărilor în masă prin cooptarea unor persoane dispuse să intre în confruntare agresivă cu forțele de ordine. La acțiunile protestatare se va alătura în special conducerea UTA Găgăguzia. 

„Conducerea UTA Găgăuzia ar planifica la fel în martie 2024 să inițieze acțiuni care ar destabiliza situația de securitate din regiune. Se atestă intențiile de a provoca și o criză politică în Republica Moldova, manifestată prin acțiuni de identificare și posibil corupere a unui șir de politicieni, deputați, consilieri locali, reprezentanți ai partidelor pro-europene, fapt care ar determina dezamăgirea cetățenilor în clasa politică actuală și în integrarea europeană a Republicii Moldova”, a precizat directorul SIS. 

Atacurile informaționale vor juca un alt rol esențial în strategia pusă la cale de Kremlin, fiind utilizate pe larg rețelele sociale, în special canale de Telegram și TikTok.

„Deja vedem intensificarea mesajelor false promovate pe toate canalele, care încearcă să dea o conotație negativă integrării europene prin asocierea sa cu alte frici prezente în societate”, a punctat directorul serviciului. 

La finalul conferinței, directorul SIS a îndemnat cetățenii să fie vigilenți, să se informeze din surse oficiale și să nu se lase manipulați de acțiunile agresive ale Federației Ruse și actorilor de influență controlați de un stat străin. 

Tatiana Gherța
05/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii