CFM poate să pună umărul la deblocarea exportului de grâu din regiune. Soluția găsită de autorități

Ilie Gulca
21/06/2022
Statia de Cale Ferată Berești. Foto: expresul.md

Stația Berești din raionul Ungheni a Căii Ferate din Moldova, dotată cu ecartament european, poate să devină o platformă de transbordare a grâului în contextul blocajului din transport provocat de invazia Rusiei asupra Ucrainei.

„Stația este dotată cu linii ferate cu ecartament european (1.435 mm) și cel sovietic (1.520 mm). Astfel, este o platformă potrivită pentru creșterea capacității de transportare a producției agricole. Proiectarea și modernizarea unei platforme de transbordare nu este un proces simplu și necesită investiții substanțiale, dar aceasta este o necesitate în condițiile actuale”, a scris ministrul Economiei pe pagina sa de Facebook.

Această soluție a fost propusă în mai multe rânduri de către Calea Ferată din Moldova.

„Atrag atenția mediului de afaceri la faptul că la stația Berești pot fi încărcate/descărcate vagoane cu ecartament european fără de a fi efectuată transbordarea roților. Stația în cauză este dotată cu infrastructură dezvoltată și permite operarea cu un volum mare de marfă. Prin urmare, nu trebuie exclus din lanțul logistic exportul mărfurilor în statele Uniunii Europene pe cale ferată”, se menționează într-un comunicat al Căii Ferate din Moldova publicat de fosta administrație.

Anterior, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ministerului Economiei și Infrastructurii urmau să analizeze posibilitatea majorării listei priorităților de subvenționare în dezvoltare agricolă și rurală, echiparea stațiilor de cale ferată cu echipament pentru depozitarea și expedierea produselor cerealiere, precum și modificarea politicii corporative și regulilor de deservire a clienților din cadrul Calea Ferată din Moldova.

Ilie Gulca
21/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii