„Chișinăul trebuie să reducă orice finanțare directă sau colaterală a contingentului militar din stânga Nistrului”. Igor Munteanu trage un semnal de alarmă asupra activizării grupurilor proruse

Mădălin Necșuțu
07/07/2022

Analistul politic și fost deputat al PPDA, Igor Munteanu, a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” de la TVR Moldova că Republica Moldova trebuie să sancționeze orice companie din regiunea separatistă transnistreană, cu trimitere la holding-ul Sheriff, care ar putea alimenta capacitățile de luptă ale militarilor din stânga Nistrului.

„Chișinăul trebuie să reducă orice finanțare directă sau colaterală a contingentului militar din stânga Nistrului. Orice companie care este doar suspectată că ar furniza material de luptă sau civil pentru armată, trebuie să fie exclusă din orice fel de registre legale ale Republicii Moldova. Mă refer la companii care furnizează de la produse alimentare până la îmbrăcăminte sau carburanți. Atunci când există suspiciuni în privința acestor tranzacții că alimentează capacitatea de luptă, companiile trebuie eliminate din registrele legale ale Republicii Moldova. Fără această legalizare, ele nu pot face comerț cu Uniunea Europeană”, a spus Igor Munteanu.

El a mai afirmat că în privința Republicii Moldova au fost mai multe aluzii prin care se induce ideea că regiunea transnistreană este pământ rusesc și va primi întotdeauna sprijin.

„Regiunea transnistreană este enclavizată, ea depinde foarte mult de legăturile pe care le controlează Chișinăul și Ucraina. Pe linie comercială, exporturile trasnistrene cu Uniunea Europeană depind de Chișinău. De Chișinău depind și livrările de gaze naturale pe care le face Moldovagaz, chiar dacă este o subsidiară Gazprom, iar acest instrument poate fi utilizat pentru a reduce apetitul liderilor transnistreni”, a spus fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA.

El a mai atras atenția și că autoritățile trebuie să fie vigilente și în privința reactivării unor grupuri subversive rusești pe teritoriul Republicii Moldova.

„Strategiile trebuie aplicate contra formărilor grupărilor paramilitare. În 2014, atunci când a fost referendumul din Găgăuzia, cu finanțare din partea Rusiei.,nu s-au luat toate măsurile necesare pentru dezinfectarea spațiului și am impresia că anumite grupuri s-au reactivat în ultima vreme”, a spus ex-ambasadorul.

Acesta a mai precizat că aceste elemente apără interesele Rusiei și sunt total ostile Ucrainei. „Anumiți indivizi care sunt conectați la serviciile speciale rusești s-ar putea reactiva în săptămânile viitoare, iar acțiunile lor depind de planurile care se fac pentru Republica Moldova. Nu suntem feriți de această năpastă. Trebuie să urmărim atent ce se întâmplă în Ucraina și trebuie să inventăm noi instrumente pentru a oferi protecție populației, de natură militară și civilă”, a mai spus Igor Munteanu.

Mădălin Necșuțu
07/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii