Cine este singurul candidat admis la interviul public pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale

Anticoruptie.md
24/11/2015
Veaceslav Zaporojan este singurul candidat admis la intervul public. Foto: gov.md

Veaceslav Zaporojan, judecător asistent la Curtea Constituţională, este singurul candidat care a promovat proba scrisă pentru funcţia vacantă de magistrat la Înalta Curte. Acesta a acumulat 54 de puncte din 65 posibile, punctajul minim necesar fiind de 45 de puncte, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului. La concurs s-au prezentat cinci candidaţi din cei şapte înscrişi în cursă. 

Interviul public va avea loc pe 27 noiembrie 2015. Între timp, comisia pentru selectarea candidaților face apel către toate instituțiile mass-media, instituțiile publice și cele private care dețin informații relevante și consideră că acestea ar trebui cunoscute de membrii comisiei până la luarea deciziei finale cu referire la candidatul admis la interviul public, să le prezinte secretariatului la adresa de e-mail [email protected].

Pentru funcția vacantă de judecător la Curtea Constituțională s-au înscris Teo Cârnaț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Vladimir Grosu, fost ministru al Justiției, Ion Creangă, șeful Direcției juridice a Parlamentului, Eugen Rusu, fost adjunct al procurorului general, juristul Mihai Corj, Valentin Țîmbaliuc, consilier al președintelui țării, și Veaceslav Zaporojan, judecător asistent la Curtea Constituţională.   

Mandatul magistratului Petru Railean a expirat încă în octombrie 2014. În acea perioadă, dar și câteva luni mai târziu, organizațiile neguvernamentale au solicitat Guvernului inițierea de urgență a unui concurs transparent pentru numirea judecătorului la Curtea Constituțională. Acestea cereau, între altele, audierea publică a candidaților, adoptarea unei hotărâri care să indice motivele pentru care a fost selectat un anumit candidat, precum și publicarea hotărârii. 

Fostul ministru al Justiției Vladimir Grosu, ne-a declarat acum câteva luni că a purtat negocieri cu liderii politici, inclusiv cu Vlad Filat, dar și cu ex-premierul Chiril Gaburici. Cu toate acestea atenționările sale au fost ignorate. „Am discutat cred că de cel puțin trei ori, dar nu a luat foc. Chiril Gaburici a spus că examinează, se mai documentează despre felul în care are loc procedura de numire în funcție, dar așa și nu s-a întâmplat nimic. Procesul s-a blocat”, ne-a declarat fostul ministru. 

Întâmplător sau nu, fostul premier liberal-democrat Valeriu Streleț a anunțat instituirea comisiei mandatate să desemneze un candidat în ziua în care fracțiunea PLDM a depus o sesizare la Înalta Curte privind lipsirea lui Vlad Filat de imunitate parlamentară.

Anticoruptie.md
24/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii