Președintele interimar al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Viorica Puica, și procurorul-șef al Secției Combatere trafic de ființe umane al Procuraturii Generale, Sergiu Russu, sunt cei doi aspiranți la funcția de judecător al Curții Constituționale după decesul magistratului Eduard Ababei în februare 2021.
Cele două dosare - al Vioricăi Puica și al lui Sergiu Russu - au ajuns la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și au fost publicate pe 20 noiembrie, în ultima zi de înscriere.
Viorica Puica, președinte interimar al Curții Supreme de Justiție
Actualmente președinte interimar al CSJ, Viorica Puica este magistrată din 2002. Acum trei ani, în 2020, Consiliul Superior al Magistraturii a propus Parlamentului numirea judecătorului Viorica Puica în funcția de judecător la Înaltei Curți, înaintând proiectul hotărârii. Comisia Juridică, numiri și imunități a legislativului a respins candidatura magistratei Viorica Puica.
Patru deputați PSRM și deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc au votat împotriva promovării magistratei, iar ceilalți membri ai comisiei s-au pronunțat pentru. Viorica Puica nu a fost invitată la ședința comisiei, iar candidatura ei nici nu a fost discutată chiar dacă legea obligă membrii comisiei să își argumenteze deciziile. Deputatul socialist Vasile Bolea a argumentat această decizie prin faptul că parlamentarii au nevoie de mai mult timp ca să o cunoască pe judecătoare.
Viorica Puica a primit calificativul „excelent” de la Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor (CEP) subordonat CSM și a fost notată cu 76 de puncte de Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor (CSC).
Ea este una dintre puținele judecătoare care își exprimă public criticile despre problemele din sistemul judecătoresc, declarând inclusiv că Procuratura nu este independentă. De altfel, Puica a mai avut nenumărate încercări de a fi promovată la instanțele superioare, doar că toate au fost eșuate.
În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din 28 aprilie curent, Viorica Puica a fost desemnată președinte al adunării. Transferată temporar pe post de judecător la CSJ, Viorica Puica, a preluat între timp și funcția de președinte interimar al acestei judecătorii. Decizia a fost luată de CSM în august curent. Mandatul funcției de președinte interimar a început atunci și se va încheia la încetarea termenului de transfer temporar a judecătorei la CSJ.
Sergiu Russu, procuror-șef al Secției Combatere trafic de ființe umane al Procuraturii Generale
Sergiu Russu și-a început cariera de procuror în 2009, atunci când a fost numit în funcția de procuror adjunct la Procuratura Dubăsari. În aprilie 2015, a fost numit în funcția de procuror-șef în cadrul Procuraturii raionului Dubăsari. În iulie 2017, Russu este numit în funcția de procuror-șef al Secției combaterea traficului de ființe umane din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale, pentru un mandat de cinci ani.
Timp de un an, octombrie 2021-decembrie 2022, Sergiu Russu a ocupat funcția de procuror-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Numele lui Sergiu Russu a figurat într-o anchetă a postului de televiziune Jurnal TV. Russu, care ar fi prieten cu ex-procurorul general, Eduard Harunjen, ar fi protejat schemele de contrabandă dirijate de generalul de poliţie, Ion Ţurcan. Omul legii a respins acuzaţiile.
Menționăm că funcția de judecător la Curtea Constituțională a rămas vacantă după ce în februare 2021, după decesul magistratului Eduard Ababei. Președinta de atunci a Înaltei Curți, Domnica Manole, a solicitat plenului CSM să desemneze un judecător numit de CSM. Procedura a fost demarată o lună mai târziu, numai că fără succes.
Concursul a fost reluat în iunie curent de noua componență a CSM, atunci însă concursul a fost considerat eșuat ca urmare a faptului că nu a fost desemnat niciun judecător constituțional. La concursurile anterioare s-au înscris 11 candidați.
Curtea Constituţională este compusă din șase judecători numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi - de Guvern şi alți doi - de CSM. În prezent, judecătorii numiți de Guvern sunt președintele Curții, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Domnica Manole și Vladimir Țurcan, numiți de Parlament, iar Serghei Țurcan a fost numit de CSM. Toți cei cinci judecători ai Curții au fost numiți în funcție în anul 2019.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Finanţatori:
Parteneri: