Comisia de la Veneția dă undă verde pentru reformarea Curții Supreme de Justiție

Anticoruptie.md
21/12/2022
MJ

Proiectul de lege ajustat, cu privire la reformarea Curții Supreme de Justiție, și evaluarea extraodinară a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al CSJ, a fost avizat pozitiv de către Comisia de la Veneția. Despre aceasta a anunțat marți Ministerul Justiției, într-un comunicat de presă. 

La sfârșitul săptămânii trecute, secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat la lucrările celei de-a 133-a sesiuni plenare a Comisiei de la Veneția.  După un schimb de opinii cu membrii comisiei pe marginea proiectului de lege ajustat, Comisia, a adoptat o Opinie de follow-up, prin care a analizat modificările și a constatat că majoritatea recomandărilor sale anterioare (din Opinia Comisiei adoptată în octombrie 2022) au fost fost luate în considerație, urmând a mai fi ajustate unele detalii tehnice.

Comisia de la Veneția a încheiat anul 2022 cu un record de opinii adoptate, iar Republica Moldova se numără în topul țărilor membre care au solicitat expertiza Comisiei pentru realizarea reformei din sistemul judiciar, se precizează în comunicatul MJ.

Comisia a propus reducerea treptată a numărului de judecători la CSJ, astfel încât să nu fie necesar transferul celor care nu-și vor mai găsi locul la înalta curte, la o instanță inferioară, ca decizia cu privire la eliberarea judecătorului în urma evaluării integrității să fie luată de Consiliul Superior al Magistraturii, clarificarea unora dintre competențele ce urmează să le exercite CSJ după reformă.

Totodată, Comisia a reiterat că vettingul este o măsură extraordinară, care nu trebuie aplicată decât atunci când alte metode nu pot fi aplicate eficient, și totodată nu poate fi privită ca o panacee. Deci, s-a recomandat ca să fie dezvoltate celalalte legi și instrumente care să asigure menținerea unui climat de integritate în justiție și după finalizarea vettingului.

Opinia Comisiei de la Veneția poate fi consultată la următorul link: https://www.venice.coe.int/webforms/documents/?pdf=CDL-AD(2022)051-e&fbclid=IwAR0QN1NEkl4Jg6s7hAFZSFNMvpp-fxPoP9i_jW9PJYy6KKj40KHs2PagR7k

Reforma Curții Supreme de Justiție va demara după constituirea noului Consiliu Superior al Magistraturii și constituie, potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, etapa a doua a procesului de curățare a justiției după reforma CSM, care se realizează în prezent. 

Reforma CSJ prevede, între altele, micșorarea numărului de judecători de la 33 la 20 și  modificarea componenței CSJ, prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător al CSJ atât pentru magistrați, cât și pentru non-judecători: avocați, procurori, profesori universitari din domeniul dreptului. 

Anticoruptie.md
21/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii