Comisia Pre-Vetting a stabilit noi audieri pentru judecătorii Ion Chirtoacă și Veronica Cupcea. Care au fost cauzele pentru care au fost respinși

Ilie Gulca
11/03/2024
Veronica Cupcea și Ion Chirtoacă. Colaj: CIJM

Comisia Pre-Vetting a anunța luni noi audieri publice în cadrul procesului de evaluare reluată a judecătorilor Ion Chirtoacă și Veronica Cupcea după ce Curtea Supremă de Justiție a admis contestațiile candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Audierile vor avea loc pe 13 și 14 martie, după cum urmează: miercuri, 13 martie, Ion Chirtoacă, ora 14:00; joi, 14 martie, Veronica Cupcea, ora 16:00.

Magistratul Ion Chirtoacă nu a promovat evaluarea din cauza unor bănuieli că ar ascunde anumite venituri. El nu a declarat un card bancar pe care primea bani de la părinții săi aflați în străinătate. Cu toate acestea, faptul că banii au fost transferați anume prin bancă reflectă că aceste surse financiare au fost căpătate transparent, conform opiniei separate a unui membru al comisiei.

O altă abatere imputată de comisie lui Ion Chirtoacă a fost achiziționarea unui apartament la preț preferential. Membrii comisiei i-au imputat candidatului că cererea a fost depusă în momentul în care acesta deținea deja un apartament. Vitalie Miron consideră însă că aceasta nu reprezintă o încălcare atât timp cât în textul solicitării către Consiliul Superior al Magistraturii, judecătorul a indicat că a solicitat apartament la un preț preferential „în scopul îmbunătățirii condițiilor de trai”.

În ce privește cazul judecătoarei Veronica Cupcea, Comisia de evaluare a avut bănuieli legate de sursele financiare pentru procurarea în 2012 a unui apartament în Chișinău, a unui teren cu construcție nefinalizată în raionul Criuleni și achitarea integrală în 2014 a creditului contractat în anul 2012.

Cupcea a invocat că ea și familia sa au locuit 20 de ani într-o garsonieră care i-a fost repartizată de stat și, în toți acești ani, au fost angajați în câmpul muncii, nu au procurat bunuri costisitoare, agonisind bani ca să procure un apartament.

În 2013, magistrata Veronica Cupcea s-a pomenit în mijlocul unui scandal după ce a angajat și promovat în funcție o persoană pe care o condamnase. Mai exact, după ce a găsit-o vinovată pe grefiera aceleiași instanțe, Anastasia Motîngă, de însuşirea bunurilor materiale ale statului. 

Cupcea a achitat-o şi a angajat-o să îi fie grefieră ca să o promoveze ulterior în calitate de consilieră a preşedintelui Judecătoriei Orhei. Anastasia Motîngă a fost găsită vinovată pentru delapidarea averii străine comisă prin utilizarea situaţiei de serviciu. În perioada în care activa în calitate de executor specialist coordonator al Oficiului Orhei al Departamentului de executare a deciziilor judiciare, i s-a stabilit pedeapsa cu închisoarea pe un termen de doi ani, fără privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate.

Judecătoarea Cupcea a dispus însă suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatei pe un termen de probă de un an. Atunci Cupcea a fost atenționată de către Consiliul Superior al Magistraturii, care a constatat că magistrata ar fi afectat imaginea justiției. 

În 2012, președintele Nicolae Timofti a respins candidatura Veronicăi Cupcea la funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă pentru că făcea obiectul unei „cercetări disciplinare pentru încălcarea obligației de imparțialitate şi a normelor imperative ale legislației”.

Ilie Gulca
11/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii