Comuniștii și Socialiștii solicită Procuraturii Generale să investigheze felul în care și-a respectat vicepremierul Andrei Spînu atribuțiile de serviciu în timpul negocierilor cu Gazprom

Olga Stăvilă
26/01/2022
Vicepremierul Andrei Spînu

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a înregistrat un denunț la Procuratura Generală cu solicitarea de a investiga legalitatea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în procesul de negocieri și semnare a contractului cu Gazprom privind aprovizionarea Republicii Moldovei cu gaze naturale. 

„Domnul Spînu a neglijat obligațiile sale directe și responsabilitatea privind asigurarea securității energetice a țării și, începând cu luna august, înainte de expirarea contractului de aprovizionare cu gaze naturale, nu a mers la negocieri cu furnizorul, având pregătite propunerile părții moldovenești”, a declarat Oleg Reidman, deputat BCS, în cadrul unui briefing.

Totodată, deputatul socialist Vasile Bolea a menționat că Procuratura Generală trebuie să stabilească dacă viceprim-ministrul Spînu într-adevăr a avut împuterniciri în momentul negocierilor și semnării protocolului, iar acest lucru trebuie să fie fixat în documente.

„Cetățenii Republicii Moldova plătesc astăzi un preț mult mai mare pentru gazele naturale din cauza neprofesionalismului și a incompetenței guvernanților, precum și a declarațiilor geopolitice ale conducerii țării”, a declarat vicespeakerul parlamentului, Vlad Batrîncea.

De cealaltă parte, vicepremierul Andrei Spînu le-a amintit deputaților socialiști și comuniști că cei care trebuie să vină cu explicații în fața cetățenilor sunt tocmai ei.

„Să explice procuraturii cum au reușit să aducă companie Moldovagaz la datorii de sute de milioane; să explice cum au negociat și semnat contractul la gaze din 2006 și anexele acestui contract; să explice cum guvernul lor din 2020 a inclus în protocolul comisiei mixte recunoașterea datoriilor din stânga Nistrului; să explice cum au acceptat datoria față de Factoring Finance, inclusiv penalități  de peste 270 de milioane de dolari; să explice cum au cedat cote părți din Moldovagaz către Gazprom; să explice cum au furat, prin reprezentanții statului și interpuși pe parcursul anilor; să explice ei neglijența în serviciu timp de 30 de ani de când au fost în diferite funcții de conducere: de ce nu avem stocuri de gaze, de ce nu avem interconectare energetică, de ce nu avem surse alternative?”, a replicat Andrei Spînu pe canalul său de Telegram 

Fosta ministră a Finanțelor, Mariana Durleșteanu, a solicitat, pe 25 decembrie, Procuraturii Generale să investigheze mai multe pretinse ilegalități pe care le-ar fi comis actuala guvernare, printre care și nepublicarea contractului cu Gazprom.

Sesizarea semnată de Durleşteanu a fost transmisă pentru examinare lui Ghenadie Pîrlii, şef al Secției investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice din cadrul Procuraturii Generale, care a emis o ordonanţă de refuz.

„Doamna Durleşteanu a fost invitată la Procuratură să semneze o declaraţie de asumare a răspunderii în caz de denunţare falsă sau calomnioasă. Doamna a refuzat să vină pe motiv că este plecată din ţară. Dumneaei este în drept să contesteze ordonanţa de refuz la procurorul ierarhic superior”, a declarat Mariana Cherpec reporterilor Portalului Anticorupție. 

Alte surse din cadrul Procuraturii Generale ne-au comunicat că au fost discuţii privind eventualele gafe pe care le-ar fi comis Andrei Spînu la negocuerea contractului cu Gazprom, dar nu s-a dat curs investigaţiilor.

Olga Stăvilă
26/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii