Comunitatea de business din Moldova dezaprobă măsurile procuraturii în cazul Victoriabank

Ilie Gulca
17/08/2020
Victoriabank.md

AmCham Moldova, Asociația Businessului European și Asociația Investitorilor din România, care formează Comunitatea de business din Moldova, se declară îngrijorate de acțiunile inițiate de autorități împotriva Victoriabank. Asociațiile dezaprobă măsurile luate în contextul investigațiilor cu privire frauda bancară.

„Este critic pentru potențiali investitori în Republica Moldova ca sistemul judiciar să fie corect, echitabil și transparent, să asigure și să protejeze drepturile fundamentale ale investitorilor în același timp protejându-le activele și proprietățile de acțiuni arbitrare ale statului. Nu există loc pentru politizarea sistemului judiciar sau a celui de reglementare. Fără încredere în sistemul judiciar și un comportament corect din partea statului, atragerea și menținerea investitorilor străini este aproape imposibilă”, se menționează într-o declarație comună a acestora.

Procuratura Anticorupție a obținut pe 11 august dreptul să aplice sechestru asupra bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale unei bănci comerciale figurante în dosarul privind frauda bancară. Procurorii susțin că urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu cu eventuala confiscare specială a acestora în folosul statului.

La rândul său, administrația băncii susține că, după transformarea demarată în 2018, nu ar avea  legătură cu cauza cercetată de autorități. Instituția bancară a anunțat că este deschisă pentru colaborare cu autoritățile și așteaptă etapele următoare ale procesului.

În noiembrie 2017, fostul acționar majoritar la Victoriabank, Insidown LTD, cu 39,20% de acțiuni, controlat de Vladimir Plahotniuc, a fost cumpărat de VB Investment Holding BV, care deținea înainte de tranzacție 27,56% din acțiuni. Proprietarii indirecți ai VB Investment Holding BV sunt Banca Transilvania (România) – 61,82% și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (Marea Britanie) – 38,18%.

Achiziția a fost efectuată sub stricta supraveghere a Băncii Naționale a Moldovei.

Ilie Gulca
17/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii