Conferința ministerială a Platformei de sprijin pentru R.Moldova, la București. Germania oferă un grant de 77 mln euro

Valeria Vițu
15/07/2022
Sursa foto: Președinția R.Moldova

Cea de-a doua reuniune a Platformei de sprijin pentru R.Moldova, inițiată de Germania, Franța și România, a avut loc, vineri, la București. Prezent la eveniment, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a anunțat că țara sa va oferi R.Moldova un grant în valoare de 77 mln de euro pentru dezvoltarea și cooperarea cu R.Moldova. De partea sa, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a menționat că este momentul oportun ca partenerii și donatorii externi să acționeze acum în sprijinul Republicii Moldova, fără a mai pierde vreo clipă. Președinta Maia Sandu a mulțumit pentru ajutor, menționând că Moldova are nevoie de susținerea partenerilor pentru consolidarea independenței energetice a țării, în special în ajunul sezonului rece, se arată într-o corespondență a RFI.ro, de la București.  

„Am adresat un mesaj de recunoștință participanților la Platforma pentru susținerea Republicii Moldova, care s-au adunat astăzi la București pentru a discuta cum pot ajuta în continuare țara noastră în contextul războiului din Ucraina, dar și al crizelor ce ne afectează în fiecare zi. Moldova are nevoie de susținerea partenerilor pentru consolidarea independenței energetice a țării noastre, în special în ajunul sezonului rece, pentru asigurarea securității alimentare, pentru consolidarea infrastructurii de transport și de securitate, dar și pentru continuarea reformelor interne, ca să avansăm în parcursul nostru european. Conferința de la București întrunește reprezentanții ai 36 de state și 10 organizații internaționale și continuă efortul de susținere a Moldovei, inițiat de Franța, Germania și România și lansat la Berlin, în luna aprilie. Ajutorul făgăduit țării noastre ne arată că Moldova nu este singură în fața provocărilor cu care ne confruntăm”, a subliniat Maia Sandu.

Evenimentul a fost găzduit și co-prezidat de ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, alături de ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și ministrul de stat pentru dezvoltare, francofonie și parteneriate internaționale al Franței, Chrysoula Zacharopoulou.

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a anunțat că țara sa va oferi Republicii Moldova un grant în valoare de 77 de milioane de euro. Pentru a face față crizei energetice, dar și a ajuta familiile sărace, vor fi folosite în jur de 40 de mln de euro. ”Urmează să mergem în Parlament pentru a aproba oferirea acestui grant. Nu este simplu, avem o procedură specială, dar suntem pregătiți pentru acest lucru. Aceste 77 de milioane de euro includ un grant de 40 de milioane pentru a susține familiile sărace, afectate de criza energetică. Vom veni cu mai multe fonduri și pentru a susține refugiații ucraineni și familiile moldovenilor care-i găzduiesc”.

Iar șeful Externelor de la București, Bogdan Aurescu, a declarat că acum este momentul oportun pentru a acționa în sprijinul R.Moldova. ”Nu ne permitem să pierdem nicio clipă. România rămâne pe deplin angajată în sprijinul procesului ambițios de reformă al Chișinăului și al parcursului său european”. Potrivit lui Aurescu, la Conferința de astăzi, de la București, Platforma devine un mecanism permanent, de tip interguvernamental, un cadru internațional destinat mobilizării, concentrării și coordonării asistenței noastre pentru Republica Moldova.

„Pe de o parte, trebuie să sprijinim Republica Moldova în eforturile de a răspunde provocărilor presante, pe termen scurt, cu care se confruntă. Este în primul rând vorba despre consecințele războiului din Ucraina și de impactul său financiar sever. Bugetul Republicii Moldova se află sub o presiune enormă. Accesul la finanțare externă presupune, în continuare, costuri ridicate. În plus, Republica Moldova se apropie rapid de plafoanele sustenabile de îndatorare. De aceea, vă încurajez puternic să analizați orice posibilitate de acordare de asistență financiară suplimentară – ideal granturi directe – pentru a sprijini Chișinăul în depășirea actualelor dificultăți. Pe de altă parte, trebuie să urmărim conectarea cât mai bună a Platformei cu prioritățile de reformă pe termen lung ale Republicii Moldova, inclusiv a activității Grupurilor de lucru. Eforturile noastre colective vor da roade în măsura în care vom reuși să susținem Republica Moldova în realizarea viziunii sale pentru un viitor european”, a afirmat Aurescu.

Trebuie spus că, în cadrul conferinței s-au întrunit cele cinci grupuri de lucru ale Platformei formate din experți guvernamentali, care activează în domenii-cheie, precum situația umanitară a refugiaților din Ucraina, combaterea corupției, securitatea energetică, asistența financiară și managementul frontierelor. 

La eveniment au participat delegații din state membre UE, din state G7 și AELS (Asociația Europeană a Liberului Schimb), reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Serviciului European de Acțiune Externă, precum și ai instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, printre care secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, vicepreședintele Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, reprezentanți ai Băncii Mondiale, Băncii Europene de Investiții și din cadrul agențiilor specializate ale ONU (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare/UNDP, Programul Alimentar Mondial/WFP etc.).

Prima Conferință de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc pe 5 aprilie, la Berlin, și a fost co-prezidată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, alături de omologii din Germania și Franța. Evenimentul a marcat lansarea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova și a generat un important sprijin politic, financiar și tehnic, în beneficiul direct al Republicii Moldova. 

Conferința de la Berlin a generat angajamente financiare în valoare de 659,5 milioane euro ca împrumuturi, sprijin bugetar și asistență financiară, angajamente de relocare în alte state a 12.000 de refugiați ucraineni din Republica Moldova, precum și ajutor umanitar în valoare de 71,3 milioane euro. În acest cadru, România a anunțat un sprijin bugetar direct de 10 milioane de euro, în plus față de pachetele de sprijin acordate anterior.  

Valeria Vițu
15/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii