Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a dat dreptate Consiliului Audiovizualului (CA), respingând drept neîntemeiată acțiunea TELESISTEM-TV SRL, fondatoarea serviciului de televiziune Primul în Moldova, privind două amenzi în sumă de 10.000 de lei, aplicate pentru lipsa imparțialității și a echilibrului în știrile despre războiul purtat de Federația Rusă în Ucraina, difuzate pe 24-25 februarie 2022. Felul în care funcționează dezinformarea și propaganda rusă în Republica Moldova a fost analizat și în câteva investigații ale Centrului de Investigații Jurnalistice: TELEVIZIUNILE „CU NOUĂ VIEȚI” ALE PARTIDULUI ȘOR ȘI PSRM, „Matrioștele” propagandei ruse în Republica Moldova: păpuși și păpușari, „Spălătoria de creieri” a Găgăuziei: cine protejează canalele rusești de propagandă, Meta și mega-jocurile propagandistice pe facebook.
CA notează că, chiar dacă postul de televiziune Primul în Moldova a reflectat punctele de vedere aflate în opoziție, nu a asigurat imparțialitatea, echilibrul și favorizarea liberei formări a opiniilor în cadrul programului informativ de limbă rusă „Новости” din 24 februarie 2022, la realizarea subiectului „Война в Украине” și în principalul buletin al zilei „Știri” – „Ucraina în stare de război”. Felul în care moderatorul a relatat despre situația din Ucraina ar fi putut crea impresia că acțiunile Federației Ruse ar fi fost îndreptate spre eliberare: „Украина объявила военное положение. Чрезвычайную меру одобрила сегодня утром Верховная Рада после начала Россией масштабной военной операции в соседней стране, которую назвала „освободительной”. Comentariul reporterului s-a referit la declarațiile președintelui rus, Vladimir Putin, care susținea că atacul asupra Ucrainei a avut ca scop protejarea cetățenilor ruși din Donbas.
În continuare liderul de la Kremlin vorbit despre faptul că guvernarea ucraineană a fost luată ostatică: „Сегодняшние события связаны … с защитой самой России от тех, кто взял Украину в заложники и пытаются использовать её против нашей страны и её народа … это самозащита от создаваемых нам угроз и от ещё большей беды”. La amenințările președintelui rus de a contracara orice acțiuni externe împotriva războiului din Ucraina nu a fost prezentată nicio altă poziție sau replică, lăsând să se înțeleagă că decizia președintelui rus de a invada Ucraina este una justificată, explică CA.
CA subliniază că postul TV a prezentat discursul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care spunea că țara lui vrea pace: „Народ Украины хочет мира, власть Украины хочет мира, хочет и делает. Делает всё, всё что может. Мы не одни — это правда, Украину в этом поддерживает много стран. Почему? Да потому что речь не о мире любой ценой, речь о мире и о принципах, о справедливости”. Totodată, „prin aceste declarații scoase din context a fost posibil ca știrea să fie înțeleasă în sensul expus de Putin, că Ucraina ar fi fost ostatică”, spune consiliul notând că declarațiile președintelui rus le-au depășit semnificativ, ca durată, pe cele ale președintelui ucrainean.
La fel, în reportaj s-a menționat că a fost distrusă infrastructura militară și de apărare a Ucrainei ca urmare a „operațiunii ruse”, însă nu a fost citată o altă sursă și nu a fost clar cum a fost trasă această concluzie, astfel partea ucraineană a fost dezavantajată de informații neprobate și dezechilibrate. Același subiect a fost prezentat și în cadrul buletinului principal de știri de la ora 18:00.
În știrea „Primele victime ale războiului”, din 25 februarie 2022, furnizorul vorbește despre numărul de soldați și civili decedați și răniți, fără a numi sursa informațiilor. „Astfel, nu a fost clar la care autorități s-a făcut referire și cât de veridice au fost cifrele redate. Mai mult, din titlul știrii a reieșit că victime ale războiului au fost doar din partea ucraineană”, notează CA.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Finanţatori:
Parteneri: