Constatări alarmante ale Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană

Anticoruptie.md
24/04/2024
CIJM/Cornelia Cozonac

Tortura, tratamentele inumane sau degradante, condițiile proaste de detenție, cazuri de deținuți politici, restrângerea libertății de exprimare, limitarea libertății presei și impunitatea, sunt doar câteva încălcări reprezentative pentru regiunea transnistreană. Acestea au fost documentate și abordate de nenumărate ori atât de Asociația Promo-LEX, dar se regăsesc și în Raportul de țară al Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în Republica Moldova pentru anul 2023. 

Potrivit sursei citate, unul dintre cele mai răsunătoare cazuri din ultimul an a fost asasinatul lui Oleg Horjan, liderul opoziției de la Tiraspol, care a fost găsit mort în propria locuință, situată în apropierea orașului Tiraspol. Oleg Horjan era victima regimului din stânga Nistrului și una dintre puținele persoane publice care au avut curajul să denunțe abuzurile comise.

Deși în ultimul an au fost raportate multiple cazuri de tortură și tratamente inumane sau degradante în centrele de detenție, incluzând refuzul asistenței medicale și izolarea prelungită. Până în prezent, regiunea nu dispune de un mecanism dedicat investigării presupuselor acte de tortură comise de „forțele de ordine”. 

„Condițiile din centrele de detenție au rămas sub standard, majoritatea fără paturi sau facilități sanitare adecvate, o situație descrisă chiar de împuternicitul local pentru drepturile omului ca „o violare a demnității umane”. Cazul lui Victor Pleșcanov ilustrează gravitatea acestor probleme”, notează Promo-LEX.

De-a lungul anului, mai multe persoane au fost inculpate conform legislației „anti-extremism” din 2007 pentru criticile aduse administrației de facto. Insultele publice adresate „liderului” regiunii sunt sancționate cu amendă sau chiar cu închisoare de până la cinci ani.

În raport se evidențiază și fenomenul de hărțuire și intimidare a activității jurnalistice a continuat. Un exemplu în acest sens este al fotoreporterei Elena Covalenco, care în septembrie 2023 a fost declarată „indezirabilă” în regiunea transnistreană, i s-a restricționat accesul în regiune pentru o perioadă de trei ani.

„Alte constatări ale raportului Departamentului de Stat al SUA se referă la încălcări ale libertății de circulație, de întrunire și de asociere, precum și la restricții ale libertății internetului în stânga Nistrului. Raportul menționează, de asemenea, situația persoanelor intern deplasate, ingerința în viața privată și violența domestică, evidențiind diverse aspecte semnificative ale încălcărilor drepturilor omului în regiune”, menționează sursa citată.

În contextul frecvenței și intensității abuzurilor în stânga Nistrului, Asociația Promo-LEX a reiterat repetat necesitatea unei protecții sporite a drepturilor omului și a luptei împotriva fenomenului de impunitate.

Versiunea română (traducere neoficială realizată de Asociația Promo-LEX) a raportul de țară pentru Moldova pentru anul 2023, poate fi accesată aici.

Anticoruptie.md
24/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii