Credite cu dobânzi mici, cu perioadă de grație de până la 3 ani, cu subvenții din partea statului. Guvernul vrea să încurajeze investițiile

Mihaela Cibotaru
02/05/2023
captură

Întreprinderile mici și mijlocii vor putea accesa credite cu rate a dobânzii de 3% pentru cele în valută străină și de 7% la creditele în lei, cu o perioadă maximă de grație de 3 ani. Beneficiarii „Programului de încurajare a investițiilor 373” vor primi si subvenții din partea statului pentru a acoperi diferența dintre rata dobânzii la băncile comerciale și plafonul de 3% sau 7%. Anunțul a fost făcut astăzi de prim-ministrul Dorin Recean.

În cadrul Programului vor fi subvenționate creditele până la 15 milioane de lei sau echivalentul în valută străină, acordate pe o perioadă de șapte ani, iar contribuția întreprinderilor va fi de 10%  din valoarea programului investițional. Potrivit premierului Recean, în această săptămână Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării va promova hotărârea Guvernului de operaționalizare a Programului și acesta va fi disponibil din 1 iunie 2023. După promovarea hotărârii de guvern va deveni funcțională pagina web a Programului – www.373.gov.md.

Potrivit prim-ministrului Dorin Recean, scopul Programului este de a mediul de afaceri să crească economia, locurile de muncă, productivitatea și salariile și beneficiile pentru cetățeni. „Oameni muncitori din Republica Moldova, care vor și știu cum să se dezvolte și să se includă în procesul de dezvoltare economică, să poată să cumpere echipamente noi, să poată investească în tehnologii, să poată angajeze mai mulți oameni și una din constrângerile în acest proces este disponibilitatea resurselor financiare. Prin urmare, Programul 373 va susține inițiativele investiționale”, a declarat premierul.

Dorin Recean a mai spus că programul va evolua în direcția creșterii plafonului de creditare până la 30 de milioane de lei, în următorii ani. La fel, o altă opțiune suplimentară vor fi garanțiile creditare întreprinderilor care nu au suficient gaj și oferirea unei componente de grant pentru domenii specifice, care vizează tinerii, femeile, domeniul turismului rural și producători artizanali. „În acest fel, „373” devine produsul financiar de bază al Guvernului pentru susținerea investițiilor și gradual va fi crescută amploare și opțiunile de creditare facilă în condiții beneficii pentru mediul de afaceri”, a apreciat Prim-Ministrul Recean.

Mihaela Cibotaru
02/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii