CSJ a respins contestația lui Dorin Munteanu împotriva CSM, după ce Consiliul și-a dat acordul ca magistratul să fie urmărit penal

Anticoruptie.md
04/12/2017
Foto: CIJM

Cererea judecătorului de instrucție Dorin Munteanu, suspendat între timp din funcţie, prin care magistratul a contestat acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a fi urmărit penal pentru pronunţarea cu bună ştiinţă a unei încheieri contrare legii a fost respinsă ca fiind neîntemeiată. Decizia a fost luată de Curtea Supremă de Justiție luni, 4 decembrie. 

CSM a eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale pe numele lui Munteanu la începutului anului 2017, el fiind acuzat de pronunţarea cu bună ştiinţă a unei încheieri contrare legii, soldată cu urmări grave. Potrivit procurorilor, Dorin Munteanu ar fi respins, în mod ilegal, demersul procurorului de prelungire a arestului preventiv în privinţa unei persoane învinuite de deposedarea, prin escrocherie, a unei femei de locuinţă. Decizia judecătorului de instrucție a fost pronunțată pe 9 decembrie 2016. Judecătorul a emis încheierea în condiţiile în care procurorul a prezentat copia ordonanţei de pornire în privinţa învinuitului şi a complicilor acestuia a altor cauze penale pentru comiterea unor acţiuni similare.

Judecătorul a ignorat aceste informații, atribuindu-și rolul de instanţă de fond și dând o apreciere probelor acuzării prin care se constată că în acţiunile învinuitului nu sunt prezente semnele componenţei de infracţiune. Aceste concluzii s-au bazat pe declaraţiile unui martor audiat neîntemeiat în şedinţa de judecată.

Peste câteva zile, Curtea de Apel Chişinău a admis recursul procurorului, a casat încheierea magistratului şi a dispus prelungirea arestului în privinţa învinuitului, doar că, între timp, acesta a reuşit să părăsească teritoriul Republicii Moldova, fiind dispuse investigaţii în vederea identificării locului aflării şi reţinerii lui. Pentru acțiunile sale, Dorin Munteanu riscă privațiune de libertate de la trei la șapte ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

La scurt timp după pornirea urmăririi penale, mai multe organizații neguvernamentale au semnat o declarație publică prin care susțineau că acțiunile oamenilor legii pot fi interpretate drept o persecutare pentru nerespectarea de către magistrat a cerinţelor procurorilor, fapt ce „va avea un efect dezastruos asupra independenţei judecătorilor şi a echitaţii procedurilor penale”. Subiectul a fost abordat și în cadrul unei ședințe a Clubului Jurnaliștilor de Investigație

În octombrie 2016, CSM, din greșeală, a publicat pe site avizele SIS în privința mai multor judecători. Printre aceștia se regăsea și Dorin Munteanu, care activa atunci la Judecătoria sectorului Centru. În avizul SIS se menționa că, în anul 2005, acesta a fost arestat pentru escrocherie și estorcarea unei sume de 4.300 de dolari, pentru retragerea acțiunilor civile din instanța de judecată și eliberarea de sub gaj a unui apartament cu două odăi. Pe atunci, ofițerii CCCEC, actualul CNA, l-ar fi prins în flagrant când luase banii. În acea perioadă, Munteanu ar fi fost avocat. În aviz se mai menționa că magistratul și-ar fi recunoscut vina și a fost încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. Instanța însă l-a achitat.

În apărarea sa, judecătorul a prezentat situația cu totul altfel – în 2005 luase o parte din banii de la o persoană care îi era datoare surorii sale. Potrivit lui, nu a fost vorba de estorcare. De asemenea, magistratul menționa în răspunsul său că a fost obligat de procuror să-și recunoască vinovăția, însă, ulterior instanța care l-a achitat ar fi stabilit adevărul.

Anticoruptie.md
04/12/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii