CSM ar putea adopta marţi controversatul regulament privind publicarea hotărârilor judecătoreşti. Jurnaliştii anunţă protest

Anticoruptie.md
07/10/2017
Şedinţa CSM. Foto: CIJM

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar putea vota marţi, 10 octombrie, controversatul Regulament privind modul de publicare a hotărârilor judecătoreşti pe Portalul naţional al instanţelor de judecată. În forma actuală, documentul ar putea crea piedici în activitatea jurnaliştilor, dar şi a avocaţilor, oamenilor de afaceri sau a reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale.

Mai mulţi jurnalişti şi activiştii civici anunţă că vor protesta marţi, la şedinţa CSM. Unii membri ai Consiliului au anunţat deja că nu vor susţine proiectul regulamentului cu prevederile propuse. Curtea Supremă de Justiţie, în frunte cu Mihai Poalelungi, a propus un proiect de regulament alternativ. Preşedintele CSJ s-a expus critic de mai multe privind restricţiile pe care vrea să le impună CSM şi Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal. 

În luna august, subiectul a fost abordat la şedinţa Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie. Autorităţile au insistat pe depersonalizarea hotărârilor judecătoreşti, dar le-au propus jurnaliştilor şi altor categorii de profesionişti o soluţie: accesarea documentelor într-un registru separat, cu acte nedepersonalizate. Înainte ca să aibă acces la această bază de date, utilizatorii ar trebui să probeze interesul şi apoi, de fiecare dată, să introducă o adresă de e-mail şi o parolă. Unii jurişti sugerează că propunerea este riscantă pentru că, de exemplu, în cazul jurnaliştilor le-ar putea fi monitorizată activitatea. Experţii au propus să fie preluată practica CEDO, adică persoana care a ajuns în instanţa de judecată să fie cea care solicită sau nu depersonalizarea hotărârii în care este vizată. O altă soluţie ar fi ca, din oficiu, angajaţii judecătoriilor să nu lase publice în documente date personale precum adrese sau IDNP-uri, cu excepţia numelor şi prenumelor. 

Necesitatea modificării Regulamentului privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe Portalul instanțelor naţionale de judecată a fost invocată de Consiliul Superior al Magistraturii după ce, la începutul acestui an, de pe pagina web a fost eliminată opțiunea de căutare a actelor în baza numelui părților, sub pretextul protecției datelor cu caracter personal. Reprezentanții societății civile și ai mass-media au calificat decizia drept o tentativă nejustificată de limitare a accesului la actele judecătoreşti.

Noul proiect de regulament dezvoltă modul în care judecătorii ar trebui să depersonalizeze hotărârile și propune mai multe situaţii în care actele nu trebuie publicate, dar nu este precizat nimic despre reintroducerea posibilității de căutare a actelor în baza numelui părților. Se propune, între altele, ca informația referitoare la lista cauzelor fixate pentru examinare să fie radiată de pe pagina web după desfășurarea ședinței de judecată. În prezent, agenda ședințelor de judecată reprezintă singura posibilitate de identificare a numărului unui dosar examinat de o instanță, iar în baza acestui număr poate fi găsită hotărârea sau decizia de judecată. 

Anticoruptie.md
07/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii