Cum a impulsionat războiul din Ucraina exporturile moldovenești

Ion Chișlea
23/05/2022

Exporturile moldovenești au sporit considerabil în primul trimestru al anului, inclusiv, datorită reorientării unor fluxuri comerciale din stânga Nistrului, care treceau prin Ucraina. 

De asemenea, din cauza războiului, a sporit volumul mărfurilor ucrainene reexportate prin Republica Moldova, susține expertul economic Veaceslav Ioniță.

„Stânga Nistrului avea niște căi tradiționale de a exporta prin intermediul Ucrainei. Acum, din cauza războiului din Ucraina, multe posibilități de a exporta au dispărut și la noi exporturile au crescut în special în februarie și mai mult în martie. Noi vedem o legătură directă dintre creșterea puternică a exporturilor și începutul războiului din Ucraina”, afirmă expertul.  

Alt factor, despre care Ioniță crede că va lua amploare, este legat de reexportul anumitor produse din Ucraina. „Agenții noștri economici, cel mai probabil, cumpără anumite bunuri din Ucraina după care le reexportă și, în felul acesta, ele sunt reflectate ca exporturi ale noastre”, a remarcat el.

Pe lângă acești doi factori mai puțin evidenți, care au condus la sporirea exporturilor, Ioniță enumeră alți doi factori clari. Este vorba despre scumpirea produselor, în special a celor alimentare, la nivel internațional, dar și recolta fără precedent din 2021, care a contribuit la sporirea exporturilor unor categorii de produse de 5-6 ori.

În primul trimestru din acest an, exporturile moldovenești au ajuns la 898 de milioane de dolari față de 685 de milioane de dolari în primul trimestru din 2021.

Ion Chișlea
23/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii