Șeful pretinsului minister al afacerilor externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, spune că funcționarea Uzinei Metalugice din Râbnița este în pericol din cauza intenției Guvernului de la Chișinău de a atribui statutul de monopol fiscal Societății pe Acțiuni Metalferos pe piața deșeurilor de metale feroase din Republica Moldova până la data de 31 decembrie 2026. Uzina Metalurgică Moldovenească și Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres) sunt contribuabilii principali ai regimului secesionist pro-rus de la Tiraspol.
„Uzina Metalurgică Moldovenească, unul dintre emblemele industriale ale Transnistriei, este, de asemenea, sub amenințarea planurilor Guvernului Republicii Moldova de a atribui statutul de monopol fiscal întreprinderii sale de stat Metalferos, care încalcă legislația internațională. comerțul liber și concurența. Toate aceste pot conduce la consecințe catastrofale pentru activitatea Uzinei Metalurgice Moldovenești”, a spus Ignatiev într-un interviu pentru Agenția de presă de stat din Federația Rusă „Ria Novosti”.
Așa-zisul șef al diplomației de la Tiraspol a spus că Uzina Metalurgică Moldovenească are 2,3 mii de angajați și suspendarea activității acesteia va avea un efect „extrem de negativ” asupra industriei metalurgice, transporturilor și energetice din întreaga regiune, inclusiv Moldova.
Citește de asemenea: Cine ține în viață Uzina Metalurgică din Râbnița: interese și jucători
Conform Notei Informative privind atribuirea statutului de monopol fiscal SA Metalferos, de fapt, Uzina Metalurgică Moldovenească este cea care determină prețurile pe piața fierului vechi din Republica Moldova din cauză că nu mai există o altă companie în regiune care ar putea să cumpăre fierul vechi.
„Astfel, deși prețul de la bursă London Metal Exchange - LME Steel Scrap constituie prețul de referință pentru a ghida relațiile contractuale dintre Uzina Metalurgică din Râbnița și furnizorii de deșeuri și resturi de metale feroase, în perioada mai-noiembrie 2022, prețul mediu de achiziție al întreprinderii transnistrene pentru importuri a constituit 7.206 de lei per tonă, adică cu 8,7% mai mult (575 de lei) față de achizițiile de la companiile moldovenești – 6.631 de lei”, se menționează în nota informativă a Guvernului.
Mai mult, subliniază sursa citată, pentru perioada ianuarie-noiembrie 2023, discrepanța dintre prețurile de achiziție importuri – 6.985 de lei per tonă versus companiile moldovenești – 6.153 de lei per tonă – a crescut până la 13,5%. „Uzina Metalurgică oferă în medie importatorilor un preț cu 832 de lei (45 de dolari) per tonă mai mare în raport cu companiile locale. Din moment ce infrastructura logistică nu permite deocamdată exporturi substanțiale ale deșeurilor de metale, companiile din Republica Moldova de facto nu au altă opțiune de comercializare finală a fierului vechi decât Uzina Metalurgică din Râbnița”, se precizează în documentul publicat de Guvern.
Citește de asemenea: Caracatița Rusiei și controlul asupra obiectivelor energetice din Republica Moldova
Uzinia Metalurgică Moldovească este unul dintre cei mai mari contribuabili ai bugetului regiunii separatiste transnistrene. Miracolul funcționării acestui obiectiv constă în faptul că lucrează pe gazele primite de la Tiraspoltransgaz-Pridnestrovie pe care le oferă Moldgres-ului pentru generarea de electricitate.
Conform tarifelor publicate pe site-ul său, Tiraspoltransgaz vinde o mie de metri cubi de gaze MMZ-ului cu 1.500 de ruble transnistrene, echivalentul a circa 94 de dolari, în timp ce prețul de achiziție a gazelor de către Moldovagaz de la Gazprom a fluctuat din octombrie 2021 și până în prezent de la 350 de dolari până la aproape 1.000 de dolari conform unei formule de preț stabilite între cele două părți.
Misiunea principală a combinatului este să facă infuzie de capital în valută forte prin produsele vândute pe piețele europene datorită beneficiilor Acordului de Asociere și Liber Schimb semnat de Republica Moldova și Uniunea Europeană (DCFTA) în iunie 2014, ce include și Transnistria.
Conform unui raport al Ministerului Dezvoltării Economice de la Tiraspol, la sfârșitul anului 2021, vânzările MMZ au ajuns la 432,2 milioane de dolari americani, alcătuind aproape jumătate din valoarea totală a exporturilor regiunii separatiste.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii