Curtea Constituțională a respins sesizarea deputaților comuniști și socialiști cu privire la înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”

Ilie Gulca
11/03/2024
captura video

Curtea Constituțională a declarat luni inadmisibilă sesizarea deputaților Vladimir Voronin, Zinaida Greceanîi și Vlad Batrîncea cu privire la Legea prin care a fost corectată denumirea limbii de stat din Republica Moldova din „moldovenească” în „română”.

„Curtea a confirmat respectarea exigențelor jurisprudenței constituționale în formularea textului articolul 13, alineatul 1, din Constituție. Limba de stat a Republicii Moldova este limba română, funcționând pe baza grafiei latine”, a spus președinta Curții Constituționale Domnica Manole în cadrul unui briefing.

Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea deputaților comuniști și socialiști și a declarat neconstituțional un singur articol din Legea 52 pentru implementarea considerentelor: „Se constată desuetudinea textului funcționând pe baza grafiei latine de la articolul 13 alineatul (1) din Constituția Republicii Moldova și a textului în baza grafiei latine de la articolul 6 alineatele (2) și (3) din Legea nr. 173/2005 cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stânga Nistrului (Transnistria)”.

Judecătoarea Domnica Manole a explicat că Parlamentul și-a depășit competența prevăzută de articolul 72 din Constituție. În privința celorlalte articole ale Legii, sesizarea a fost declarată inadmisibilă. Doi judecători constituționali, Serghei Țurcanu și Vladimir Țurcanu, au avut opinii separate.

În martie 2023, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au cerut Curții Constituționale să verifice dacă schimbarea denumirii limbii de stat din „moldovenească” în „română” în Constituția Republicii Moldova și în alte legi este constituțională.

Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a declarat că, pentru modificarea Constituției, guvernarea ar fi trebuit să organizeze un referendum.

Pe 22 martie, președinta Maia Sandu a promulgat legea prin care sintagmele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială”, „limba maternă” și „limba noastră” sunt substituite cu „limba română” în legislația din R. Moldova, inclusiv în Constituție. Parlamentari din opoziția socialistă și comunistă au protestat afișând pancarte în apărarea limbii „moldovenești”.

În 2013, fiind sesizată de Partidul Liberal, Înalta Curte a constatat că Declarația de independență a R. Moldova, în care limba de stat se numește „română”, prevalează Constituției din 1994, în care articolul 13 prevede că limba de stat este „moldovenească”.

Ilie Gulca
11/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii