Curtea Constituţională: "Da" pentru modificarea Constituţiei

Julieta Saviţchi
10/11/2015
Foto: constcourt.md

Curtea Constituțională a avizat pozitiv iniţiativa civică privind organizarea unui referendum pentru modificarea Constituției. Astfel, dacă autorii demersului, membri ai Platformei Dreptate și Adevăr, vor aduna suficiente semnături de la cetățeni, iar acestea vor fi aprobate, va fi organizat un referendum unde moldovenii se vor putea expune dacă vor sau nu reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 71, excluderea imunităţii parlamentare, dar şi revenirea la alegerea şi demiterea şefului statului prin vot direct.  

Potrivit Legislaţiei, după avizul Curții Constituționale, Comisia Electorală Centrală (CEC) urmează să înregistreze grupul de inițiativă şi să le elibereze listele de subscripții și legitimațiile pentru a aduna minimul de semnături. Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de un număr de cel puţin 320.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova cu drept de vot. Aceștia trebuie să provină din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături.

Ulterior, listele cu semnături vor fi depuse la CEC pentru verificări, iar dacă vor fi aprobate, Parlamentul va fi oligat să ofere resurse financiare şi să stabilească ziua desfăşurării referendumului. Din momentul înregistrării, grupul de inițiativă va avea la dispoziţie cel mult trei luni pentru colectarea semnăturilor şi cel mult şase luni pentru desfăşurarea referendumului.

Alexandru Tănase, preşedintele Curții Constituționale, a declarat după pronunţarea deciziei că instituţia a clarificat concomitent şi procedura de organizare a unui referendum la iniţiativa cetăţenilor. „Pe parcursul istoriei Republicii Moldova au existat mai multe încercări de acest gen, care fie se blocau la etapa emiterii actului de subscripție la nivelul CEC, fie survenea un blocaj parlamentar. Pe parcursul ultimilor ani când au fost inițiative de modificare a Constituției prin referendum, Curtea a solicitat Parlamentului să reglementeze explicit această procedură. Din moment ce Parlamentul nu a reglementat această procedură, noi am adoptat astăzi o decizie prin care oferim aviz favorabil autorilor inițiativei, dar secundar am clarificat procedura de organizare a acestui exercițiu. Dacă inițial era o discreție a Parlamentului de a decide dacă totul este legal în astfel de situații, de această dată Parlamentul este obligat să stabilească data când va avea loc acest referendum și condițiile de desfășurare, dacă vor fi colectate semnăturile necesare”, a precizat Alexandru Tănase. 

Proiectul  de revizuire a Constituţiei a fost depus la 5 noiembrie la  Comisia Electorală Centrală de către un grup de iniţiativă, din care fac parte reprezentanţi ai Platformei civice “DA”. La 6 noiembrie CEC a depus documentele la Curte.

Cel mai recent sondaj al IRI arată că mai mult de jumătate din populaţie ar ieşi la urne în cazul unui referendum privind metoda de alegere a preşedintelui (68% din respondenţi s-au exprimat pentru), iar pentru alegerea şefului statutului direct de către popor s-au exprimat 89% din participanţii la sondaj.

 

 

Julieta Saviţchi
10/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii