Curtea Supremă de Justiție a respins cererea Domnicăi Manole de recuzare a zece judecători ai CSJ

Anticoruptie.md
28/06/2016
Domnica Manole Foto: Ziarul Național

Curtea Supremă de Justiție a respins marți, 28 iunie, cererea Domnicăi Manole prin care a înaintat recuzare președintelui CSJ, Mihai Poalelungi, și judecătorilor Ion Druță, Iuliana Oprea, Galina Stratulat, Tatiana Vieru, Valentina Clevadî, Tamara Chișcă-Doneva, Iurie Bejenaru, Oleg Sternioală, Iulia Sîrcu, Mariana Pitic. 

Domnica Manole a înaintat declarație de neîncredre președintelui CSJ pentru că a participat la adoptarea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost dat acordul privind pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere a magistratei. Judecătoarea susține că nici Ion Druță, Iuliana Oprea, Galina Stratulat, care sunt membri ai completului de judecată numit pentru examinarea contestației sale, nu corespund condițiilor principiului de imparțialitate. În aprilie 2016 aceștia au fost sancționați printr-o hotarârea a Colegiului disciplinar, iar Domnica Manole a fost raportor în acest caz, votând pentru aplicarea sancțiunii de mustrare. Și Iulia Sîrcu a fost pedepsită disciplinar prin aceeași hotărâre din aprilie. Cei patru au fost mustrați pentru decizia prin care au obligat statul să transfere companiei de construcţii Basconslux SRL peste 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican în anul 2007. 

Tatiana Vieru, Valentina Clevadî, Tamara Chișcă-Doneva, Iurie Bejenaru, Oleg Sternioală sunt judecătorii care au anulat hotărârea prin care Domnica Manole a dat undă verde referendumului privind alegerea preşedintelui ţării de către cetăţeni, la iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr, decizia lor fiind pusă la baza acuzaţiilor penale de către Procuratura Generală. Domnica Manole a mai declarat neîncredere și Marianei Pitic care i-a fost contracandidată în cadrul unui concurs pentru ocuparea funcției de judecător la CSJ. Mariana Pitic a câștigat chiar dacă are experiență mai puțină. Ulterior, Curtea Supremă de Justiţie a respins cererea Domnicăi Manole prin care magistrata a contestat decizia CSM de a o promova pe Mariana Pitic la CSJ.

La 31 mai, CSM a dat acordul ca Domnica Manole să fie cercetată penal pentru că a adoptat o hotărâre prin care a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze referendumul republican privind alegerea preşedintelui ţării de către cetăţeni, la iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr. Potrivit sesizării depuse la CSM de către procurorul general interimar Eduard Harunjen, judecătoarea s-ar face vinovată de emiterea unei decizii ilegale şi depăşirea cmpetenţelor prin faptul că şi-a permis interpretarea Constituţiei.

La 13 iunie, Domnica Manole a depus o cerere de chemare în judecată împotriva CSM privind anularea hotărârii de la sfârșitul lunii mai. Totodată, judecătoarea a cerut aplicarea măsurilor de asigurare a acțiunii prin suspendarea acelei decizii. Magistraţii Curţii Supreme de Justiţie au respins însă solicitarea, invocând că colega lor nu a prezentat probe plauzibile. Decizia a fost luată la scurt timp după ce Domnica Manole a declarat că procurorii Anticorupţie i-au ridicat calculatorul din biroul de serviciu înainte ca CSJ să examineze acest demers. Astfel, la 7 iulie, magistrații CSJ vor examina contestația Domnicăi Manole împotriva hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii. 

 

Anticoruptie.md
28/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii