„Dați-vă demisia in corpore”. Zeci de veterani ai războiului de pe Nistru s-au adunat în fața Parlamentului

Anticoruptie.md
07/12/2023
colaj CIJM

Veteranii războiului de pe Nistru au luat cu asalt ușa principală a Legislativului. Zeci de combatanți și-au dezlănțuit nemulțumirile pe funcționarii pe care i-au întâlnit în timp ce se îndreptau la ședința Parlamentului. Veteranii au ieșit la protest fiind nemulțumiți de faptul că în bugetul pentru anul 2024 nu se regăsesc bani pentru susținerea acestora.

Organizatorii manifestației precizează că bugetul pentru anul 2024 nu prevede resurse pentru aplicarea Legii privind veteranii de război. Aceștia se referă în special la ajutorul oferit familiilor pentru înmormântarea acestora. Veteranii spun că realitatea este una cruntă, iar pe unii camarazi de arme nu are cine-i înmormânta. Din acest motiv au venit.

Unii combatanți au fost la un pas să sară la bătaie la depuratul partidului de guvernământ, Boris Marcoci, care s-a oprit să vorbească cu ei.

Marcoci le-a spus veteranilor că în fiecare lună analizează situația legată de veteranii de război. Potrivit acestuia, de la 1 ianuarie curent până la 1 decembrie au decedat 810 veterani. Zilnic mor câte doi veterani, a precizat deputatul, din acest motiv se încearcă să fie realizate toate promisiunile făcute de autorități pentru susținerea acestora. 

„Eu aș dori ca pentru veterani să fie realizate mai multe lucruri, așa cum s-a promis, dar credeți-mă nu poate să rezolve un om sau un parlament pentru toată țara ca să dăm doar la veterani. Avem pensionari, care-s 691 de mii și avem 26 de mii de veterani”, a precizat Marcoci. 

„Dați-vă demisia in corpore” a fost reacția unui veteran din mulțime. 

În vizorul veteranilor a intrat și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Acesta a fost luat la rost chiar în timp ce intra în Legislativ. Veteranii i-au cerut socoteală ministrului de ce nu sunt primiți la audieri. Ministrul nu a reușit să le răspundă, fiind numit mincinos. 

Anticoruptie.md
07/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii