De la Guvern, în stradă. Fermierii și-au tras tractoarele pe dreapta

Mihaela Cibotaru
07/06/2023
captură

Nemulțumiți de rezultatele discuției cu prim-ministrul Dorin Recean din 6 iunie, agricultorii din întreaga republică au parcat tractoarele în cca 20 de locații de-a lungul șoselelor țării, în semn de protest. Pe de altă parte, Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, spune că executivul rămâne deschis la discuții și așteaptă revendicările Asociației „Forța fermierilor”.

Agricultorii acuză autoritățile de neglijarea domeniului agroindustrial, care nu rezistă din cauza secetei și creșterii costurilor, în urma scumpirii resurselor energetice, în timp ce prețurile la produse au rămas mici. Ei cer compensarea costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii, până la 1 august, suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina și obligarea Portului Giurgiulești să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească, până la sfârșitul anului curent. La fel, ei cer achitarea datoriilor la subvențiile pentru anul 2022 și prelungirea Programului de rambursare a TVA.

„Evident că fermierii vor mai multe subvenții și prețuri mai mari, dar Guvernul reprezintă întreaga societate, inclusiv consumatorii care vor prețuri mai mici și agricultorii mici și mijlocii, care de asemenea vor să aibă acces la subvenții de calitate”, a comentat acțiunea purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

El a amintit că Guvernul a alocat suplimentar peste 533 de mln de lei, pentru restituirea TVA și pentru subvenționarea pierderilor înregistrate în urma creșterii prețurilor la motorină și fertilizanți. La fel, Executivul a majorat cu 75 de unități numărul angajaților Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, încât procesarea cererilor să fie mai rapidă.

Asociația „Forța fermierilor” a avertizat că, în cazul în care nu vor fi luate măsuri, ei vor protesta în Chișinău.

 

Mihaela Cibotaru
07/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii