Decis. Vezi ce tarife vom avea în roaming din 2024

Anticoruptie.md
22/09/2023
Imagine simbol

Operatorii de telefonie au semnat vineri, 22 septembrie, anexa care stabilește plafoanele de preț pentru serviciile de roaming. Conform angajamentului, începând cu 1 ianuarie 2024, tarifele de roaming vor deveni mai accesibile, beneficiind atât cetățenii europeni care vizitează Moldova, cât și moldovenii care călătoresc în Europa. Noile tarife vor fi aplicabile până la 31 decembrie 2025, cu posibilitatea de prelungire.

La ceremonia de semnare, efectuată prin videoconferință, au fost prezenți reprezentanți ai companiilor de telecomunicații, ai OAREC (Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice), ANRCETI, precum și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.Dumitru Alaiba, viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a subliniat: „Această colaborare marchează un progres semnificativ, asigurând o comunicare eficientă și mai accesibilă pentru toți cetățenii noștri, indiferent de locul lor de reședință”.

La 6 aprilie 2023, Republica Moldova a adoptat decizia de reglementare a tarifelor de terminare a apelurilor din UE. Astfel, la 31 mai 2023, s-a semnat Acordul voluntar de liberalizare a roamingului. OAREC, în colaborare cu ANRCETI, a început ulterior analiza datelor pentru a stabili cum pot fi optimizate prețurile. Limitele tarifelor vor fi reevaluate până în 2025, cu posibilitate de prelungire.

Pe 1 septembrie curent, Comisia Europeană (CE) a adoptat propunerea de a include roaming-ul în Acordul de Asociere Uniunea Europeană (UE)-Moldova. La finalizarea procedurilor, cetățenii moldoveni, în timpul aflării în statele UE, vor putea efectua apeluri la tarifele aplicate în Republica Moldova, iar cetățenii UE vor beneficia de aceleași dreptul când vor călători în Moldova, scrie în comunicatul CE.

Anticoruptie.md
22/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii