Decizie Guvern// Asistența financiară externă, la vedere

Mihaela Cibotaru
07/06/2023
captură

Republica Moldova va beneficia de asistență nerambursabilă în valoare de 40 de mln de euro din partea Uniunii Europene (UE) pentru consolidarea rezilienței statului, redresare socioeconomică, în special pe segmentele de  bună guvernanță, stabilitate și pace și pentru oferirea oportunităților favorabile incluziunii. Guvernul Republicii Moldova a votat, miercuri, ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Comisia Europeană privind Programul „UE pentru reziliență și guvernanță”.

Potrivit Hotărârii Guvernului, Acordul urmărește sprijinirea dezvoltării capitalului uman și promovarea egalității de gen în domeniul muncii, încât femeile să se poată integra mai bine în câmpul muncii, să contribuie la stabilitatea națională și la „integritatea teritoriului, într-un mediu de securitate regională care se deteriorează, prin consolidarea capacităților naționale umane, instituționale, operaționale și sociale”. Alte ținte ale Acordului sunt consolidarea sistemelor agroalimentare, încât acestea să fie mai reziliente la șocurile și crizele externe și aplicarea măsurilor de sprijin care includ dialogul în materie de politici, activitățile de diplomație publică și consolidarea capacităților Echipei Europa.

În ședința de miercuri, Executivul a mai aprobat ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și UE privind participarea țării noastre la Programul UE „Mecanismul pentru interconectarea Europei”. Potrivit ministrei Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, participarea la acest mecanism va permite Moldovei accesarea surselor nerambursabile pentru co-finanțarea proiectelor de infrastructură în sectoarele transport, energie și cel digital, prin dezvoltarea proiectelor comune în aceste domenii.

Totodată, în cadrul ședinței premierul Dorin Recean a propus elaborarea unei pagini web care să includă toată asistența oferită Republicii Moldova de partenerii externi. El a menționat că, în cadrul discuțiilor legate de inițierea și aprobarea asistenței oferite, sumele sunt repetate de mai multe ori, ceea ce creează confuzie.

Mihaela Cibotaru
07/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii