Decorațiile de la Lavrov și Putin: Despre ce nu vrea să vorbească managerul Lukoil Moldova Feyruz Isayev   

Ilie Gulca
04/01/2024
În 2020 și 2021, managerul Lukoil Moldova a fost decorat de Președinția Federației Ruse

Lukoil Moldova rămâne favorita instituțiilor statului din Republica Moldova pentru achiziționarea produselor petroliere în pofida războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. În cei aproape doi de atacuri ale armatei ruse asupra infrastructurii civile din Ucraina, structurile de stat moldovenești, în frunte cu Parlamentul și Guvernul, au cumpărat produse petroliere de la ÎCS SRL Lukoil-Moldova în valoare de aproape jumătate de miliard de lei.

Potrivit unei investigații jurnalistice realizată de CIJM, instituțiile de stat care au cumpărat carburanți de la Lukoil și-au explicat preferințele pentru gigantul petrolier rusesc prin legislația cu privire la achiziții – prevederile Legii privind achizițiile publice nr. 131/2015 – cel mai scăzut preț.   

De cealaltă parte, Lukoil Moldova a comunicat Centrului de Investigații Jurnalistice că furnizează produse petroliere instituțiilor de stat în urma achizițiilor publice organizate în fiecare an.

Administrația întreprinderii a ținut să precizeze că nu se află sub sancțiuni și este o companie privată internațională, fără participarea statului în acționariat. 

Solicitată să își exprime poziția față de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, Lukoil Moldova a făcut referință la un comunicat al companiei publicat în martie 2022, la o săptămână de la declanșarea războiului. 

Consiliul de Administrație al Lukoil și-a exprimat „profunde preocupări cu privire la evenimentele tragice din Ucraina”. Făcând apel la încheierea cât mai rapidă a conflictului armat, administrația companiei și-a manifestat „empatia sinceră față de toate victimele afectate de această tragedie”. „Susținem cu fermitate o încetare a focului de durată și o soluționare a problemelor prin negocieri serioase și diplomație”, se spune în comunicatul publicat pe pagina web a Lukoil.

În timp ce Lukoil se declară o afacere privată internațională, în 2023, publicația forbes.ru a plasat compania pe poziția a patra după veniturile acumulate printre întreprinderile rusești, cu 790 miliarde de ruble, echivalentul a 8 miliarde de euro.

La finele anului 2020, asociat unic al Lukoil Moldova a devenit Litasco SA din Elveția, o subsidiară a grupului Lukoil. În același timp, în calitate de beneficiar final al companiei elvețiene figurează Feyruz Isayev, administratorul Lukoil Moldova.

Deși se declară o companie privată, de-a lungul carierei sale, omul de afaceri Feyruz Isayev a strâns mai multe distincții din partea instituțiilor de stat din Federația Rusă, inclusiv din partea lui Vladimir Putin. În 2016, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse i-a acordat lui Isayev Ordinul „Pentru contribuția la cooperarea internațională”.

În 2020 managerul Lukoil Moldova a fost decorat de Președinția Federației Ruse cu „Ordinul Priteniei” „pentru marea contribuție la dezvoltarea complexului energetic al Federației Ruse”, iar în 2021 cu ocazia sărbătoririi a 30 de ani de la fondarea companiei.   

Solicitat să spună ce are în comun activitatea unui agent economic privat din Republica Moldova cu instituțiile guvernamentale din Federația Rusă, Feyruz Isayev nu a oferit un răspuns.

În timpul mandatului de șef de stat al lui Igor Dodon, Feyruz Isayev a făcut parte din Consiliul Economic pe lângă Președintele Republicii Moldova.

În septembrie 2020, cu două luni înainte de ultimele alegeri prezidențiale, fostul șef de stat pro-rus, Igor Dodon, a obținut, în urma unei înțelegeri personale cu Vladimir Putin, asistență financiară din partea Federației Ruse pentru fermierii moldoveni. Cu acești bani acordați de Federația Rusă, fermierii moldoveni urmau să achiziționeze produse petroliere de la Lukoil Moldova.

Feyruz Isayev a fost membru al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, conectată la oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.

Feyruz Isayev a obținut cetățenia Republicii Moldova în 2002, în timpul mandatului de președinte al lui Vladimir Voronin.

Ilie Gulca
04/01/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii