Deputații socialiști au respins proiectul de lege privind neimplicarea fundațiilor în activități electorale

Crina Dumitriu
02/03/2020
Colaj CIJM

Deputații socialiști au respins vineri proiectul de lege care prevede că fundațiile de caritate nu pot fi implicate în activitățile de partizanat electoral, iar numele politicienilor și partidelor nu pot fi asociate de fundațiile care le-ar aduce beneficii electorale. Centrul de Investigații Jurnalistice a arătat în mai multe anchete cum fundațiile sunt folosite pentru promovarea și susținerea partidelor politice și a candidaților în scrutinele electorale.    

Proiectul de document, promovat de deputații din fracțiunile PAS și DA interzicea fundațiilor de caritate să desfășoare activități ce exprimă preferințele politice sau favorizează vreun concurent electoral, partid politic sau persoane aflate în funcții de conducere ale organizațiilor social-politice.

O altă modificare prevedea că persoanele în funcții de demnitate publuică, exponente ale unui interes politic, conducătorii partidelor politice și ai organizațiilor social-politice nu pot deșine calitatea de membrii al consiliului sau al altor organe de conducere ale fundațiilor. De asemenea, rudele de gradul I ale politicienilor nu pot  fi memebri ai fundațiilor.    

Centrul de Investigații Jurnalistice a arătat în câteva anchete că partide printre care Partidul Democrat (PD), Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Politic (PP) „Șor” au utilizat fundațiile de caritate ori SLR-urile, care conțin denumirile lor sau nume de politicieni, în activitățile promoționale.  

În cazul PD este vorba de fundația „Edelweiss” care era deținută de fostul lider al formațiunii Vlad Plahotniuc și care și-a sistat activitatea odată cu dispariția politicianului.

În cazul PSRM este vorba de organizația de caritate „Din suflet” fondată de soția președintelui Galina Dodon, ale cărei surse de finanțare nu sunt transparente.  Fundația este promovată chiar pe site-ul Președinției R.Moldova și a fost vizată în mai multe anchete de presă care arătau finanțări dubioase și legături cu personaje controversate din Federația Rusă.    

În cazul PP „Șor” este vorba de fundația „Asociația Pentru Orhei”, fondatoare SRL Magazine Sociale. O altă organizație de caritate este fundația „Renato Usatîi”. Aceasta e afiliată Partidului Nostru.

Si organizația Promo-lex, care monitorizează  scrutinele electorale și semnalează încălcările admise de concurenții electorali a sesizat în mai multe rapoarte despre implicarea fundațiilor de caritate în acțiuni electorale, la fel că și finanțarea acestora nu este transparență, iar resursele folosite pentru promovarea concurenților electorale nu sunt indicate în rapoartele financiare ale partidelor politice. 

Crina Dumitriu
02/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii