Deputatul PD Boris Golovin a câştigat procesul împotriva ANI. Miza: o funcţie importantă

Anticoruptie.md
05/11/2017
Boris Golovin. Foto: moldnews.md

Fostul comunist Boris Golovin, în prezent deputat PD, a câştigat procesul împotriva Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), succesoarea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) care, în aprilie 2016, a constatat că politicianul se află în incompatibilitate de funcții. Comisia a examinat situaţia lui Boris Golovin după ce el a fost ales director al Centrului Național de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), în urma unui concurs la care a participat doar deputatul. Politicianul s-a judecat cu ANI, iar la 1 noiembrie Curtea Supremă de Justiţie i-a dat câştig de cauză, după ce în luna iunie democratul a pierdut procesul la Curtea de Apel Chişinău.

Boris Golovin a ajuns director la CNAMUP la sfârşitul anului 2015, fiind selectat în urma unui concurs cu un singur concurent, organizat de Ministerul Sănătății. Acest centru este singura instituție din țară care preia și gestionează apelurile de urgență medicală. Golovin i-a luat locul unui membru al PD, Iurie Crasiuc, care a îndeplinit interimatul acestei funcții de la deschiderea Centrului.

PCRM a cerut anterior Legislativului să retragă mandatul deputatului, deoarece el nu ar fi soluționat situația de incompatibilitate în 30 de zile, așa cum prevede legea. Parlamentul însă a respins cererea comuniștilor. CNI a constatat că deputatul s-a aflat în incompatibilitate de funcţii

În apărarea sa, Boris Golovin a declarat că a anunţat Biroul permanent al Parlamentului despre schimbările survenite în activitatea sa. Totodată, printr-o cerere adresată Ministerului Sănătăţii, a solicitat suspendarea contractului individual de muncă privind exercitarea funcţiei de director al CNAMUP. 

Prima instanţă i-a dat câştig de cauză deputatului. Magistraţii au subliniat că prevederile articolul 28 din Legea despre statutul deputatului în Parlament admite suspendarea contractului individual de muncă în perioada de exercitare a mandatului de deputat. Instanţa a conchis că nu există nicio normă legală care interzice deputatului de a participa, în timpul exercitării mandatului de deputat, la concursuri pentru ocuparea oricărei funcţii şi eventual de a ocupa anumite funcţii. 

Curtea de Apel Chişinău a casat decizia Judecătoriei sectorului Râşcani al Capitalei. Potrivit acesteia, în sensul articolului 5 despre statutul deputatului în Parlament, „persoana care a fost aleasă în funcţia de deputat şi se află în situaţia de incompatibilitate, până la expirarea termenului prevăzut de lege pentru încetarea situaţiei de incompatibilitate, va opta între mandatul de deputat şi funcţia care generează incompatibilitatea, demisionând din una dintre funcţii”. Totodată, instanţa de apel a remarcat că prevederile articolului 28 din aceeaşi lege se aplică în situaţia garantării unui loc de muncă anterior şi nu în cazul unui nou loc de muncă dobândit în perioada exercitării mandatului de deputat.  

Magistraţii Curţii Supreme de Justiţie au casat însă decizia Curţii de Apel Chişinău şi au lăsat-o în vigoare pe cea a Judecătoriei sectorului Râşcani. „Curtea a reţinut că incompatibilitatea se instituie din momentul dobândirii funcţiei şi presupune o perioadă de timp în decursul căreia titularul funcţiei este obligat să aleagă între prima funcţie şi cea nouă. Incompatibilitatea nu constituie doar o măsură de protecţie a funcţiei, în considerarea căreia a fost instituită, dar şi a acelor cu care această funcţie devine incompatibilă, împiedicând cumularea acestora”, se arată între altele în decizia CSJ.

Decizia integrală

Golovin se numără printre cei 14 deputați care au părăsit PCRM la sfârșitul anului 2015, anunțând că nu mai vor să facă jocurile formațiunii care i-a adus în Parlament. Transfugii s-au reunit în Platforma social-democratică „Pentru Moldova”, iar prima întâlnire oficială au avut-o cu Vlad Plahotniuc, reîntors în politică pentru a deveni candidatul PD la funcția de premier. Toți 14 au pus umărul la crearea majorității parlamentare, fiind gata să-l voteze la șefia Executivului.

În mai 2010, Centrul Național Anticorupție a deschis pe numele lui Boris Golovin un dosar penal. Funcționarul era suspectat că, pe timpul când deținea funcția de viceministru al Sănătății, a autorizat cumpărarea frauduloasă a opt instalații de radiodiagnostic digital pentru instituțiile medicale din Moldova. Ofițerii Anticorupție au descoperit că aparatele nu corespundeau parametrilor incluși în actele prin care s-a perfectat tranzacția. Astfel, prejudiciul adus bugetului, anunțat atunci de oamenii legii, ar fi fost de 35 de milioane de lei.

Tot în 2010, în februarie, potrivit unei informații a CCCEC (actualul CNA - n.r.), în acest caz a mai fost deschis un dosar penal, pe numele firmei care a livrat aparatajul, S&T Mold SRL. Cauza a fost pornită „pe faptul dobândirii ilicite a bunurilor altei persoane prin înșelăciune și abuz de încredere la realizarea instalațiilor radiologice cu trei locuri de muncă DuoDiagnostic Digital, prin care bugetul a fost prejudiciat în proporții deosebit de mari”. Un an mai târziu, la 24 februarie 2011, Procuratura Anticorupție a ajuns la concluzia că factorii de decizie ai firmei nu au comis nimic ce ar întruni elemente de infracțiune și au dispus încetarea urmăririi penale.

La fel, cauza deschisă împotriva factorilor de decizie de la Ministerul Sănătății nu s-a soldat cu rezultate. Inițial a fost scos de sub acuzare Boris Golovin. Ulterior, potrivit unei note informative a Centrului Național Anticorupție, la 30 noiembrie 2011, printr-o ordonanță a procurorului, a fost dispusă „suspendarea termenului de urmărire penală pe caz, din motivul neidentificării persoanei care poate fi pusă sub învinuire”. Unii jurişti susțin că astfel de motive pentru suspendarea urmăririi penale pot fi invocate doar dacă persoana bănuită de comiterea infracțiunii a decedat.

Boris Golovin conduce şi Asociația Diabeticilor „Prodiab”. Pe timpul când deținea funcția de consilier municipal, Boris Golovin a fost acuzat că ar orchestra din umbră reforma spitalicească în muncipiul Chișinău și că ar avea interese personale la comasarea unor spitale din Chișinău. Fracțiunea sa a votat de mai multe ori decizii în conflict de interese, prin care Asociația diabeticilor a obținut în locațiune un imobil din strada Vlaicu Pârcălab, 55 (fostul sediul al postului de radio Antena C), dar și încăperi din str. Vasile Alecsandri 103 lit. A (subsol, etajul 1). 

De asemenea, Boris Golovin a favorizat crearea Centrului Municipal de Diabetologie în baza spitalului extins „Sf. Arhanghel Mihail”. Fracțiunea pe care o conducea Boris Golovin, PCRM, a făcut de mai multe ori alianță cu fracțiunea PL atunci când s-au luat decizii suspectate de tranzacționism, cum ar fi alocarea imobilului din strada N. Iorga, 15, pentru sediul PL, dar și pentru ca Partidul Comuniștilor să privatizeze lotul aferent sediului central din strada N. Iorga, 11. Consilierii din PLDM susțineau atunci că prin deciziile respective s-a comis un atac raider asupra proprietății municipale. CNA și Procuratura Anticorupție au anunțat că au pornit anchete penale, dar până în prezent nu se cunoaște cum au evoluat.

Anticoruptie.md
05/11/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii