Descinderi la membri și simpatizanți ai două partide afiliate lui Ilan Șor. Liderul „Șansă”: „Percheziții în manieră NKVD”

Mihaela Cibotaru
04/10/2023
captură

Oamenii legii au descins cu percheziții, miercuri, la membrii Partidului „Șansă” în mai multe localități ale Republicii Moldova. Președintele partidului, Alexei Lungu, acuză autoritățile de „percheziții în maniera NKVD” efectuate de „casele membrilor și simpatizanților partidului”.

Potrivit liderului de partid, percheziții se desfășoară la Dondușeni, Rîșcani, Drochia, Florești și la Chișinău, „la câteva ore după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea adoptată abuziv de majoritatea PAS, care interzice participarea la alegeri a persoanelor afiliate lui Ilan Șor”. „Cei care critică regimul de la Kremlin, puterea sovietică acționează exact ca în anii 37, pe întuneric (...) i-au luat pe sus și au început perchezițiile”, a spus Alexei Lungu. El a mai spus că el și familia lui sunt urmăriți și filați zilnic de reprezentanții instituțiilor de forță, apreciind aceasta drept acțiuni criminale pentru o țară proeuropeană.

Solicitată de anticorupție.md, Procuratura Anticorupție a rugat să transmitem o solicitare în scris pentru mai multe detalii referitor la caz, însă până la publicarea articoului nu am recepționat un răspuns.

La 21 septembrie, oamenii legii au efectuat peste 20 de percheziții la reprezentanți și susținători ai partidului „Renaștere”, în mai multe raioane, fiind ridicate mijloace bănești în sumă de 189 200 de lei, 25 415 euro, 2 430 de dolari și 4 500 de franci elvețieni. În aceeași zi, deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, membri ai Partidului „Renaștere” au fost lipsiți de imunitate parlamentară.

Curtea Constituțională a declarat, marți, neconstituțional articolul 16 alin. (2) lit. e) din Codul Electoral, ceea ce le dă dreptul membrilor Partidului „Șor” să candideze la alegerile locale din 5 noiembrie și la scrutinele viitoare.

Mihaela Cibotaru
04/10/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii