Dezvoltarea organizațiilor societății civile, conform unui program nou

Mihaela Cibotaru
02/11/2023

Autoritățile vor îmbunătăți mecanismele de cooperare a statului cu organizațiile societății civile (OSC), vor dezvolta platformele de comunicare și coordonare și vor diversifica sursele de finanțare a OSC, conform prevederilor Programului de dezvoltare a organizațiilor societății civile pentru perioada 2024- 2027, aprobat, miercuri, de Guvern. Totodată, urmează a fi crescute capacitățile sectorului asociativ, inclusiv de abordare a problemelor sociale și promovare a agendei de europenizare.

Potrivit hotărârii Guvernului, prin implementarea programului se urmărește îmbunătățirea transparenței și responsabilității în activitatea autorităților publice și a participării cetățenilor la procesul decizional.

Cele trei obiective majore ale noului program sunt îmbunătățirea accesului la procesele decizionale la nivelul autorităților publice centrale și locale, asigurarea unei finanțări sustenabile pentru organizațiile societății civile, atât din surse publice, cât și din surse alternative și consolidarea mediului de activitate al organizațiilor societății civile pentru a-și atinge în mod eficient și sustenabil misiunea propusă.

În ciuda îmbunătățirilor înregistrate de-a lungul anilor, dezvoltarea societății civile încă nu a atins un nivel satisfăcător, iar progresele obținute au fost prea timide pentru generarea unei societăți civile dinamice, durabile și sustenabile, se constată în programul aprobat. Principalele cauze care au dus la aceasta au fost barierele administrative și legislative în accesul la procesele decizionale la nivelul autorităților publice centrale și locale, finanțarea nesustenabilă și insuficientă a OSC-urilor și mediul de activitate dificil pentru acestea.

Costurile programului constituie 109 mln de lei, dintre care 106,2 mln de lei din bugetul de stat și 2,9 mln de lei din surse externe, ce urmează a fi identificate. Pentru asigurarea funcționării mecanismului de susținere a organizațiilor societății civile prin finanțare nerambursabilă se prognozează alocarea a 97,9 mln de lei pentru patru ani, iar alte 5 mln de lei vor fi alocate pentru susținerea antreprenoriatului social și întreprinderilor sociale.

Potrivit datelor din Registrul de stat al unităților de drept privind organizațiile necomerciale, în Republica Moldova sunt înregistrate 15,780 de organizații necomerciale, însă doar între 2,000 și 4,000 (între 13% și 25%) dintre acestea sunt active.

Programul de dezvoltare a organizațiilor societății civile pentru perioada 2024-2027 a fost elaborat cu suportul Ministerului Federal german pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, printr-un proiect implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Moldova. Programul aprobat de executiv va fi al 4-lea în domeniul dat.

Mihaela Cibotaru
02/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii