„Diferență substanțială de 325.530 de lei”. Șeful suspendat de la Spații Verzi a fost în litigiu cu ANI

Ilie Gulca
16/05/2022

Directorul Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărie a spațiilor verzi”, Serghei Carp, suspendat pe durata anchetei deschise în cazul accidentului din Parcul „Alunelul” din Chișinău, soldat cu decesul unui copil de doi ani, a fost vizat într-un act de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Autoritatea a constatat în 2020 în cazul lui Serghei Carp o diferență substanțială nejustificată între averea dobândită și veniturile declarate în valoare de 325.530 de lei.

În urma investigațiilor, s-a stabilit că cei doi soți au declarat venituri în valoare de 353.165 de lei obținute din salariu, pensie și o posibilă donație de aproximativ 69.000 de lei din partea socrilor.

Cu toate acestea, Serghei Carp și soția sa au avut mai multe cheltuieli decât venituri, de aproximativ 679.000 de lei. Din acești bani, peste 64.000 de lei au fost direcționați spre achitarea unui credit, aproximativ 70.000 de lei – pentru efectuarea plăților prin intermediul cardului bancar, circa 150.000 de lei au fost extrași în numerar prin intermediul bancomatelor, iar cu 20.000 de euro au fost destinați pentru cumpărarea unui teren pentru construcții în raionul Ialoveni.

Serghei Carp a invocat că banii au fost obținuți dintr-o donație din partea socrilor și din împrumuturi de la persoane fizice, însă nu a putut să justifice prin acte veridice și autentice acest fapt.

În urma celor constatate, ANI a inițiat o cauză în instanța de judecată pentru a obține confiscarea averii nejustificate de 325.530 de lei. Totodată, Autoritatea a depus un denunț către Procuratura Generală pe aspecul falsului în declarații în cadrul controlului.

În cele din urmă, pe 15 aprilie 2021, potrivit zdg.md, Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău a respins recursul declarat de ANI.

Ilie Gulca
16/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii